Η γεωστρατηγική ένταση στον Ειρηνικό: η Κίνα δυναμώνει τη στρατηγική της και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν προηγμένα «δολοφονικά» αεροπλανοφόρα

Η στρατηγική επέκταση της Κίνας στον Ειρηνικό πυροδοτεί ανησυχίες στην περιοχή και διεθνώς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η στρατιωτική διείσδυση της Κίνας στον Ειρηνικό αναπτύσσεται διαρκώς, με αποστολές πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε απομακρυσμένες περιοχές, ενισχύοντας μια στρατηγική εμβέλειας που απειλεί ισορροπίες στην περιοχή. Αυτή η κίνηση έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους, οι οποίοι επιδιώκουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και των αμυντικών υποδομών σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Η Κίνα διευρύνει την επιρροή της πέρα από τη ζώνη της

Το Πεκίνο διατηρεί παραδοσιακή δυσφορία απέναντι στην παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό, θεωρώντας την περιοχή ως τη ζώνη στρατηγικής επιρροής της Κίνας. Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, ο κινεζικός στρατός υιοθετεί πλέον πιο επιθετική στρατιωτική στάση, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του όχι μόνο κοντά στα εσωτερικά σύνορα αλλά και σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές του Ειρηνικού.

Αμερικανική στρατηγική ανταπόκριση και ενίσχυση περιφερειακών συμμαχιών

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αναβαθμίσει την παρουσία των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή, διασπείροντας στρατηγικές μονάδες για να προετοιμαστούν για πιθανά στρατιωτικά σενάρια με την Κίνα. Τον Ιούνιο, δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον δυτικό Ειρηνικό, γεγονός που προκάλεσε παρακολούθηση από ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη και δημιουργία εντάσεων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, με το παρατσούκλι «δολοφόνοι αεροπλανοφόρων», στις Φιλιππίνες, προκειμένου να περιορίσουν τη στρατιωτική ελευθερία κινήσεων της Κίνας κατά μήκος της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας.

Πολιτική και αμυντική πίεση προς ασιατικούς συμμάχους

H πολιτική πίεση των ΗΠΑ προς τους ασιατικούς συμμάχους για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έχει προκαλέσει διαφωνίες: η Ιαπωνία στοχεύει στο 2%, ενώ η Νότια Κορέα θεωρεί πως οι τρέχουσες δαπάνες της είναι επαρκείς.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή παρουσία στην περιοχή με περισσότερους από 55.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία και πάνω από 28.000 στη Νότια Κορέα, ενώ αυξάνουν τη στρατιωτική ισχύ και στις βάσεις της Γκουάμ, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα νέα εγκατάσταση για 5.000 πεζοναύτες.

Στις Φιλιππίνες, η ανάπτυξη συστήματος πυραύλων Typhon και η διεύρυνση των βάσεων υπογραμμίζουν την αμερικανική προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής στην περιοχή, παρά την έλλειψη μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων εκεί.

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις και εντάσεις στην Ινδο-Ειρηνική

Οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και συμμάχων εστιάζουν όλο και περισσότερο σε απομακρυσμένα νησιά, με επίκεντρο ανοικτές ναυτικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων υψηλής ακρίβειας, όπως αυτή στη νότια περιοχή των Φιλιππίνων, μόλις 120 μίλια από την Ταϊβάν.

Η πρόσφατη άσκηση «Talisman Sabre 2025» στην Αυστραλία, με τη συμμετοχή 19 κρατών και αμερικανική ηγεσία, αποτελεί σημαντικό δείγμα συμφωνίας και συνεργασίας των δημοκρατικών χωρών για την ασφάλεια στην περιοχή.

Το Πεκίνο χαρακτηρίζει αυτές τις ασκήσεις ως προκλητικές και αποσταθεροποιητικές. Μια επιπλέον ένταση προκλήθηκε όταν βρετανικό πολεμικό πλοίο διήλθε από τα Στενά της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με άμεση αντίδραση από την κινεζική πλευρά μέσω στρατιωτικών γυμνασίων.

Σχόλιο ειδικού για την κινεζική στρατιωτική πολιτική

Η Τζένιφερ Πάρκερ, ειδικός σε ναυτικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, τονίζει το πρόβλημα του προκλητικού τρόπου με τον οποίο η Κίνα επεκτείνεται. Όπως επισημαίνει, η ενίσχυση της ναυτικής ισχύος από μόνη της είναι αναμενόμενη, αλλά ο επιθετικός και προκλητικός χαρακτήρας των κινήσεων ανησυχεί τις διεθνείς συμμαχίες στην Ινδο-Ειρηνική.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας στην Ταϊβάν συνοψίζει: «Το Πεκίνο αντιδρά με ένταση στη συνεργασία των δημοκρατιών που επιδιώκουν να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

δειτε ακομα

δειτε ακομα