Η απαίτηση για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενισχύει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.
Ερώτηση Γιάννη Μανιάτη για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας
Ο Γιάννης Μανιάτης, αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, απευθύνει κρίσιμη ερώτηση στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλλας, σχετικά με τα πρακτικά μέτρα που θα λάβει η Ε.Ε. για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται βάναυσα από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, απειλώντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η γεωπολιτική διάσταση και η υποχρέωση της ΕΕ
Στην ερώτησή του, ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι ενώ η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της, υπονομεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της Ένωσης στην περιοχή.
Η νομική βάση της ελληνικής ΑΟΖ και η παραβίασή της
Επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη από την περίοδο 2011-2014 νομοθετήσει (νόμος 4001/2011) και χαρτογραφήσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Αντίθετα, τονίζει ο κ. Μανιάτης, η Τουρκία και η Λιβύη δεν αναγνωρίζουν αυτή τη συνθήκη και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και τη διεθνή νομιμότητα μέσω του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, το οποίο δεν έχει καν επικυρωθεί από τη λιβυκή βουλή.
Η απειλή στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και της ΕΕ
Με αφορμή την ανακοίνωση έρευνας υδρογονανθράκων από την Ελλάδα, η λιβυκή κυβέρνηση απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας την αρχή της μέσης γραμμής για τον καθορισμό της ΑΟΖ, απειλώντας τις έρευνες που προωθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ζητούμενα μέτρα
Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο διευκρινίζοντας πως παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών και δεν έχει νομικές συνέπειες για άλλους φορείς. Ο κ. Μανιάτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:
- Ποια πρακτικά μέτρα προτίθεται να λάβει η Ε.Ε. απέναντι στη Λιβύη;
- Πώς σκοπεύει να μετατρέψει την καταδίκη σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;