Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας βαθαίνει, την ώρα που οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός παραμένουν αβέβαιες.
Εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Οι εντατικές συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Ντόχα, με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν τον δρόμο για ειρήνη. Αυτές ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου, αλλά με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να παραμένουν έντονες, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται δύσκολη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών μέσα στην εβδομάδα, επιμένοντας στην αισιοδοξία του για την πρόοδο, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις συνομιλίες.
Κρίση καυσίμων και ανθρωπιστική βοήθεια σε οριακό σημείο
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται από έλλειψη καυσίμων σε «κρίσιμο επίπεδο», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση επτά υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό προσθέτει ένα αβάσταχτο βάρος στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια του λιμού.
Παράλληλα, σημειώνονται πληροφορίες από παλαιστινιακές πηγές για την ύπαρξη «προόδου» σε ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγής ομήρων, με τη συμμετοχή παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Αντίθετες θέσεις Ισραήλ και Χαμάς
Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι το Τελ Αβίβ δείχνει διάθεση ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει τους κύριους στόχους του πολέμου: την απελευθέρωση των ομήρων, τον αφοπλισμό της Χαμάς και την απομάκρυνσή της από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέχει την εξουσία από το 2007.
Ζητήματα ομήρων και διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ
Οι συγγενείς των ομήρων συνεχίζουν να διαδηλώνουν μπροστά στο γραφείο του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας την επιστροφή των αγαπημένων τους. Με τεράστια πορτρέτα αναρτημένα σε τοίχους, εκφράζουν την πίεση της κοινωνίας, καθώς η πλειονότητα των πολιτών ζητά την επίλυση της υπόθεσης των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.
Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, μόλις 49 παραμένουν ακόμα στον παλαιστινιακό θύλακα, με τους 27 από αυτούς να θεωρούνται νεκροί σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ανθρωπιστικές απώλειες και συνέπειες του πολέμου
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε το θάνατο 1.219 ατόμων στο Ισραήλ, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Από την πλευρά της Γάζας, έχουν καταγραφεί πάνω από 58.000 θάνατοι παλαιστινίων, κυρίως αμάχων, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιποίνων. Αυτά τα στοιχεία, που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης Χαμάς, θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.