Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στην θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ αλλάζει τα δεδομένα στην ιατρική προσέγγιση

Νέα ανακάλυψη αποκαλύπτει πρωτεΐνες που ενισχύουν την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας ελπίδα για μελλοντικές θεραπείες.

Εντόπιση νέων πρωτεϊνών σχετιζόμενων με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αποκαλύπτει πάνω από 200 πρωτεΐνες που συνδέονται με την επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτές οι πρωτεΐνες έχουν υποστεί λανθασμένο δίπλωμα και δεν σχηματίζουν ορατές πλάκες, σε αντίθεση με τις ήδη γνωστές αμυλοειδείς και πρωτεΐνες Ταυ, καθιστώντας τις δυσκολότερες στον εντοπισμό και πιο ύπουλες.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την ανάλυσή τους στον ιππόκαμπο ποντικών — ένα εγκεφαλικό κέντρο υπεύθυνο για τη χωρική μνήμη και τη μάθηση. Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια με γνωστική εξασθένηση είχαν σημαντικό αριθμό αυτών των δυσλειτουργικών πρωτεϊνών, ενώ στα υγιή πειραματόζωα οι ίδιες πρωτεΐνες διατηρούσαν το φυσιολογικό τους σχήμα.

Μηχανισμοί πρόκλησης της νόσου Αλτσχάιμερ

Η νόσος χαρακτηρίζεται κυρίως από τη συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς και συστροφών Ταυ, που προκαλούν νευρωνική βλάβη. Αυτές οι τοξικές δομές παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία νευροεκφύλιση. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι και οι μικρότερες, δυσδιάκριτες πρωτεΐνες με λάθος δίπλωμα, συμβάλλουν δυναμικά στην παθολογική πορεία.

Η συνεχής παρουσία αυτών των δυσλειτουργικών πρωτεϊνών οδηγεί σε απώλεια μνήμης, δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και τελικά νευρολογική έκπτωση. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτή η βαθύτερη κατανόηση της μοριακής βάσης της νόσου ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και προληπτικά μέτρα.

Μελλοντικά διεπιστημονικά βήματα

Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει υψηλής ανάλυσης μικροσκόπια για να αποκρυπτογραφήσει τις αλλαγές στη δομή των πρωτεϊνών αυτών σε μοριακό επίπεδο. Η λεπτομερής ανάλυση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων βιοδεικτών και θεραπευτικών παρεμβάσεων.

«Καθώς οι ασθενείς χάνουν βαθμιαία τη νοητική και κινητική τους ικανότητα, η πρόκληση είναι να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο για να σταματήσουμε ή έστω να επιβραδύνουμε την πρόοδο», δηλώνει ο Δρ Στίβεν Φρίντ. Η νέα γνώση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ, δημιουργώντας ελπίδα σε εκατομμύρια οικογένειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα