Επίθεση ανταρτών στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε η βάση των δυνάμεων της χούντας και στρατιώτες αυτομόλησαν στην Ταϊλάνδη

Πάνω από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολίτες και στρατιωτικοί, αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη βία στη Μιανμάρ, περνώντας στα σύνορα με την Ταϊλάνδη μετά από σφοδρή επίθεση ανταρτών, όπως ανακοίνωσε ο ταϊλανδικός στρατός.

Σκηνικό έντασης στη Μιανμάρ – Εμφύλιος πόλεμος και προσφυγικό κύμα προς Ταϊλάνδη

Η χώρα βιώνει έναν διαρκώς κλιμακούμενο εμφύλιο πόλεμο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, που οδήγησε στην επιστροφή της στρατιωτικής χούντας στην εξουσία. Η σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και διαφόρων αντιστασιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εθνοτικών μειονοτήτων και δημοκρατικών κινημάτων, προκαλεί συνεχή ασταθή κατάσταση και μαζικές εκροές πληθυσμού.

Στις πρόσφατες εξελίξεις, 100 στρατιωτικοί της Μιανμάρ και 467 άμαχοι πέρασαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης χθες, όπου οι αρχές τους αφόπλισαν, παρείχαν ιατρική βοήθεια και διένειμαν ανθρωπιστική συνδρομή, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Η επίθεση του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης Κάρεν (KNLA) και οι συνέπειες

Η βίαιη επίθεση εκδηλώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με στόχο στρατιωτική βάση στην πολιτεία Καγίν, από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης των Κάρεν (KNLA). Ο ταϊλανδικός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί της Μιανμάρ προσπάθησαν να αντισταθούν και ζήτησαν ενισχύσεις, όμως δεν κατέστη δυνατόν να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έχουν ενισχύσει τις περιοδείες τους κατά μήκος των συνόρων, με στόχο την αποτροπή μετακινήσεων ξένων στρατευμάτων και τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.

Μαχόμενες μεικτές δυνάμεις και αποστασίες στρατιωτικών

Ο ηγέτης του πολιτικού τομέα του KNLA, Σόου Ταμάιν Τουν, επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις κοντά στα σύνορα και τόνισε ότι οι μεικτές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν σημαντικές θέσεις από το στρατό. Συγχρόνως, ανέφερε πως ορισμένοι στρατιωτικοί της Μιανμάρ αποστάτησαν και προσχώρησαν στις δυνάμεις του KNLA, ενώ άλλοι κατέφυγαν στην Ταϊλάνδη.

Η συνεχιζόμενη αντίσταση των Κάρεν και το ανθρωπιστικό πρόβλημα

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Κάρεν μάχεται εδώ και δεκαετίες διεκδικώντας ευρύτερη αυτονομία για τον λαό των Κάρεν, που κατοικεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της Μιανμάρ. Οι ένοπλες οργανώσεις της μειονότητας συνεχίζουν την αντίστασή τους ενάντια στον στρατιωτικό έλεγχο της χούντας, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τεράστιους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι περισσότεροι από 81.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν βρει καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, αναδεικνύοντας την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζεται στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα