Η διεθνής δυναμική στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται να αλλάζει ριζικά, με τη Ρωσία να προωθεί πλέον μια αυστηρότερη πολιτική.
Η αλλαγή πλεύσης της Ρωσίας στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προτείνει σε κορυφαίους συνομιλητές όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και Ιρανούς αξιωματούχους μια νέα συμφωνία που θα επιβάλει την πλήρη απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου στην Τεχεράνη. Αυτό αντιβαίνει στην προηγούμενη επίσημη θέση της Μόσχας, η οποία υποστήριζε το «δικαίωμα του Ιράν» στην αξιοποίηση πυρηνικής τεχνολογίας.
Η νέα αυτή στάση της Ρωσίας φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με τον πρόσφατο 12ήμερο πόλεμο Ιράν-Ισραήλ, ο οποίος αύξησε τα επίπεδα έντασης στην περιοχή και αναπροσδιόρισε τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ρωσική πίεση για συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού» ουρανίου
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνουν ότι η Μόσχα πιέζει το Ιράν να αποδεχτεί μια συμφωνία όπου το εμπλουτισμένο ουράνιο θα καταργηθεί πλήρως. Παράλληλα, ενημέρωσε και τις ισραηλινές αρχές για αυτήν τη νέα της θέση.
Ο Πούτιν επίσης συζήτησε το ζήτημα τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προωθώντας την ιδέα αυτή ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις.
Οι ΗΠΑ ζητούν ολοκληρωτική απαγόρευση εμπλουτισμού στο Ιράν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ζωτικής σημασίας τη συμφωνία που θα απαγορεύει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο ιρανικό έδαφος, ώστε να διασφαλιστεί η μηδιάσταση πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ πραγματοποίησε επαφές με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών που είχαν «παγώσει» – αρχικά ήταν προγραμματισμένη συνάντηση στο Όσλο, που τελικά αναβλήθηκε, και οι δύο πλευρές αναζητούν νέα κατάλληλη τοποθεσία.
Απόρρητες αντιδράσεις και διεθνείς αντιπαραθέσεις
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα τις σχετικές διαρροές, ενώ η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της Μόσχας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ιράν επανέλαβε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA) πρέπει να εγκαταλείψει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ώστε η Τεχεράνη να επαναλάβει τη συνεργασία της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας.
Παράλληλα, ο Ιρανός βουλευτής Μασούντ Πεζεσκιάν ενεργοποίησε νόμο που αναστέλλει τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι διεθνείς επιθεωρητές να αποσυρθούν πλήρως από το Ιράν, αυξάνοντας την ένταση στο παγκόσμιο πυρηνικό τοπίο.