Ξεκίνησε ο διάλογος για το εθνικό απολυτήριο – η Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός

Ξεκινά ο εθνικός διάλογος για το νέο σύστημα του εθνικού απολυτηρίου και τις πανελλαδικές εξετάσεις, με σκοπό τη διακομματική συναίνεση και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ανάγκη για έναν υπερκομματικό διάλογο στην εκπαίδευση

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι στόχος δεν είναι η ξαφνική αλλαγή στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμης προοπτικής για το λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η συζήτηση, όπως επεσήμανε, πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί έως το 2026, ώστε να εφαρμοστεί το νέο Εθνικό Απολυτήριο από το 2029-2030.

Προτεραιότητα στην σταθερότητα των μαθητών

Η υπουργός εξήγησε ότι τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο λύκειο θα συνεχίσουν με το υπάρχον σύστημα, αποτρέποντας έτσι το χάος και την αναστάτωση σε μία κρίσιμη στιγμή της μαθητικής τους πορείας. Η αλλαγή πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά χωρίς αιφνιδιασμούς.

Έμφαση σε μία συνολική και δίκαιη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συμφώνησαν πως ο διάλογος πρέπει να περιλαμβάνει οδικό χάρτη και χρονικό πλαίσιο, προκειμένου να αναμορφωθεί το λύκειο, το εθνικό απολυτήριο και το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια με τρόπο δίκαιο και ανοιχτό σε όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Προτάσεις για το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων και το Εθνικό Απολυτήριο

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη να μετατοπιστεί το βάρος της αξιολόγησης από τις εξετάσεις στην συνολική μαθησιακή πορεία, ενισχύοντας τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της κατάρτισης και της πρόοδου του μαθητή, μειώνοντας παράλληλα το άγχος που σχετίζεται με τον εξεταστικό πυρετό.

Η Ελληνική Πολιτεία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς για την συγγραφή νέων βιβλίων, που αναμένεται να είναι διαθέσιμα ψηφιακά από τον Σεπτέμβριο του 2025 για αξιολόγηση και βελτιώσεις.

Κοινωνικές επιπτώσεις και κίνδυνοι της μεταρρύθμισης

Παρά τις θετικές προθέσεις, υπάρχει κριτική από κόμματα και φορείς που επισημαίνουν τους κινδύνους του πολλαπλασιασμού των εξετάσεων και την έμφαση σε ένα μοντέλο που ενισχύει την παραπαιδεία και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, προειδοποίησε για την ενίσχυση των ταξικών φραγμών μέσα από ένα πιο ανταγωνιστικό αλλά και ταξικό λύκειο.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις και προτάσεις

  • Ελληνική Λύση: Προτείνει την ουσιαστική αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού από το γυμνάσιο και την αναμόρφωση του συστήματος πρόσβασης με έμφαση σε διευρυμένες ομάδες προσανατολισμού.
  • Νέα Αριστερά: Σημειώνει την ανάγκη για ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα που θα εξαλείφει τον ταξικό αποκλεισμό και θα μειώνει το οικονομικό βάρος στις οικογένειες.
  • ΝΙΚΗ: Ζητά τον ειλικρινή διάλογο με συμμετοχή όλων των φορέων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
  • Πλεύση Ελευθερίας: Υπογραμμίζει τη σημασία της σύνδεσης των καλλιτεχνικών μαθημάτων με την εκπαιδευτική διαδικασία και τον δίκαιο σχεδιασμό της νέας εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συμπεράσματα και προοπτικές

Ο εθνικός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο και τις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο, δίκαιο και βιώσιμο εκπαιδευτικό πλαίσιο που θα στηρίζει την πρόοδο των μαθητών και θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί τη συνεργασία πολιτικών, εκπαιδευτικών, ειδικών και κοινωνικών εταίρων, μέσα σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και θεσμικού διαλόγου με σαφές χρονοδιάγραμμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα