Σάλος στην Κίνα για σεξιστικό βιντεοπαιχνίδι που στοχοποιεί τις γυναίκες και προκαλεί αντιδράσεις

Ένα νέο βιντεοπαιχνίδι που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στην Κίνα προκαλεί συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα και τον σεξισμό στην ψηφιακή κουλτούρα.

«Revenge on Gold Diggers»: Ένα παιχνίδι που διχάζει την κοινωνία της Κίνας

Το βιντεοπαιχνίδι «Revenge on Gold Diggers» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κινεζική κοινωνία, καθώς παρουσιάζει μία αρνητική απεικόνιση των γυναικών ως χειριστικές και συμφεροντολόγες. Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ανδρών που υποστηρίζουν ότι πέφτουν θύματα των γυναικών που τους πλησιάζουν αποκλειστικά για τα χρήματά τους, κάτι που εγείρει σοβαρά ζητήματα σεξισμού και κοινωνικών στερεοτύπων.

Λειτουργία και χαρακτηριστικά του παιχνιδιού

Στο παιχνίδι, οι επιλογές των χρηστών καθορίζουν την πορεία της ιστορίας που διεξάγεται σε πραγματικούς χώρους με τη μορφή live-action. Μία από τις γυναικείες φωνές σχολιάζει: «Είναι πιο υπάκουος κι από σκύλο… Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι τέτοιοι χαζοί!», αντανακλώντας το ρυθμό και την ένταση της αρνητικής προοπτικής.

Αντιδράσεις και κοινωνικός αντίκτυπος στην Κίνα

Μετά την κυκλοφορία του τον Ιούνιο, το παιχνίδι ανέβηκε στην κορυφή των πωλήσεων στην πλατφόρμα Steam, αλλά σύντομα ακολούθησε διάλογος γεμάτος αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι το κατηγορούν για σεξιστικά μηνύματα και περιφρόνηση προς τις γυναίκες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως επισημαίνει τους κινδύνους των συναισθηματικών απάτων.

Αλλαγές και λογοκρισία

Η κατακραυγή οδήγησε τους δημιουργούς να αλλάξουν τον αρχικό τίτλο σε «Emotional Anti-Fraud Simulator» και ο σκηνοθέτης Μαρκ Χου αποκλείστηκε από πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα. Παράλληλα, οι δημιουργοί δηλώνουν πως στόχος τους ήταν να ανοίξουν μία συζήτηση για τα «γκρίζα όρια» των σύγχρονων σχέσεων και όχι να στοχοποιήσουν τις γυναίκες.

Κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της διαμάχης

Στην Κινέζικη κοινωνία, όπου οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας ως «καλής συζύγου και μητέρας» κυριαρχούν, το παιχνίδι έρχεται να ενισχύσει υπαρκτές διαιρέσεις. Η κυρίαρχη ρητορική του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι καμπάνιες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ εντείνουν αυτές τις παραδοσιακές αξίες, κάτι που εκφράζεται μέσα από τις αντιδράσεις των γυναικών και ειδικών.

Άποψη γυναικών για το παιχνίδι και την κοινωνία

Γυναίκες που μίλησαν στο BBC εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το πώς το παιχνίδι διαιωνίζει μοτίβα που θέλουν τη γυναίκα οικονομικά και κοινωνικά υποδεέστερη. Μία γυναίκα αναφέρει: «Μας παρουσιάζει ξανά ως το “ασθενές φύλο”, που πρέπει να ευχαριστήσει τους άνδρες για να επιβιώσει».

Επιτυχία παρά τις αντιδράσεις

Παρά τις αντιπαραθέσεις, το παιχνίδι κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στα δέκα κορυφαία PC games της Κίνας, ξεπερνώντας και το πολυαναμενόμενο «Black Myth: Wukong», ένα από τα πιο επιτυχημένα κινεζικά παιχνίδια όλων των εποχών.

Σύνδεση με αληθινές ιστορίες και επιπτώσεις

Η υπόθεση του παιχνιδιού συν

Ένα βιντεοπαιχνίδι στην Κίνα πυροδοτεί έντονες αντιπαραθέσεις, εγείροντας συζητήσεις για τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα στην ψηφιακή εποχή.

Η πολυσυζητημένη κυκλοφορία του «Revenge on Gold Diggers»

Το βιντεοπαιχνίδι «Revenge on Gold Diggers» παρουσιάζει μια αμφιλεγόμενη θεματολογία, όπου οι παίκτες ενσαρκώνουν άνδρες που θεωρούνται θύματα χειριστικών γυναικών που τους προσεγγίζουν μόνο για οικονομικό όφελος. Με live-action σκηνές σε πραγματικούς χώρους, το παιχνίδι αποδίδει μια ψυχρή και σεξιστική εικόνα των σχέσεων, αναπαράγοντας αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες.

Το περιεχόμενο που προκάλεσε αντιδράσεις

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα γυναίκειας φωνής που ακούγεται στο παιχνίδι δηλώνει: «Είναι πιο υπάκουος κι από σκύλο… Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι τέτοιοι χαζοί!», ενισχύοντας την επίμαχη παρουσίαση των γυναικών ως επιτηδευμένων και συμφεροντολόγων.

Ανάφλεξη κοινωνικών διαλόγων στην Κίνα

Παρά την ταχεία επιτυχία του, που το ανέβασε στην κορυφή των πωλήσεων στην πλατφόρμα Steam, το παιχνίδι έχει δεχτεί έντονη κριτική. Κριτικοί κατηγορούν τον τίτλο για σεξισμό και περιφρόνηση των γυναικών, ενώ υποστηρικτές επισημαίνουν την αξία της ενημέρωσης ενάντια στις συναισθηματικές απάτες.

Αλλαγή τίτλου και λογοκρισία

Οι δημιουργοί, αντιμέτωποι με την κατακραυγή, άλλαξαν τον τίτλο σε «Emotional Anti-Fraud Simulator», ενώ ο σκηνοθέτης Μαρκ Χου απαγορεύτηκε από πολλές κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Παρά ταύτα, υποστηρίζουν ότι στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις γκρίζες ζώνες στις ανθρώπινες σχέσεις, όχι η διάδοση στερεοτύπων.

Κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στην Κίνα

Η κυρίαρχη κουλτούρα στην Κίνα προωθεί παραδοσιακούς ρόλους με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τον ρόλο της «καλής συζύγου και μητέρας». Αυτό συμβάλλει στην επιβίωση στερεοτύπων όπου η γυναίκα περιορίζεται στο σπίτι και ο άνδρας φέρει το οικονομικό φορτίο.

Φωνές γυναικών και ανησυχίες για τον ρόλο τους

Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσίευσε το BBC, πολλές γυναίκες φοβούνται πως το παιχνίδι εδραιώνει ένα αρνητικό πρότυπο, απεικονίζοντας το γυναικείο φύλο ως «αδύναμο» και αναγκασμένο να «ευχαριστεί τους άνδρες για να επιβιώσει».

Εμπορική επιτυχία παρά τη διαμάχη

Παρά το αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο, το παιχνίδι κατέκτησε μία θέση ανάμεσα στα δέκα κορυφαία PC games στην Κίνα, υπερβαίνοντας το δημοφιλές Black Myth: Wukong, που είχε γίνει σημείο αναφοράς στη βιομηχανία.

Σύνδεση με πραγματικές τραγωδίες

Στο διαδίκτυο, το παιχνίδι συχνά συσχετίζεται με το περιστατικό του “Fat Cat”, ενός άνδρα που αυτοκτόνησε μετά από σχέση με απογοήτευση. Αν και η πρώην σύντροφός του κατηγορήθηκε, δεν βρέθηκαν στοιχεία ενοχής, γεγονός που προσθέτει έδαφος στον δημόσιο διάλογο για την ψυχολογική βία και τις σχέσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα