Η Ελλάδα εισάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανανέωσης, το οποίο υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργώντας βάσεις για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον.
Το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική προστασία
Το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, με προϋπολογισμό 4,7 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης από το 2026 έως το 2032. Μέσα από ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και επιδοματικών μέτρων, το σχέδιο στοχεύει στην άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία και μονογονεϊκές οικογένειες.
Τρεις κύριοι άξονες δράσης για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική στήριξη
Οι δράσεις του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου οργανώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
Στήριξη ευάλωτων ομάδων και μικρών επιχειρήσεων
Το Ταμείο αναμένεται να υποστηρίξει περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και 75.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας καθοδήγηση μέσω συνεργασιών με Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Επιμελητηρίων. Αυτή η στρατηγική ενισχύει την κοινωνική συνοχή και προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία.
Προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη με ευθύνη και ταχύτητα
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση ασφάλισε νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 8 δισ. ευρώ, ισοδύναμο με μισό “Ταμείο Ανάκαμψης”. Το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός ευρύ φάσματος δράσεων με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από τον εκσυγχρονισμό των μέσων μεταφοράς, μέχρι την εφαρμογή ενός ανανεωμένου προγράμματος “Εξοικονομώ” και τη στήριξη όσων ζουν σε περιοχές με αυξημένες στεγαστικές προκλήσεις, όπως τα νησιά.»
Η δέσμευση για ταχεία και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων αναδεικνύει τη σημασία του προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.