Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολές με νέους δασμούς προς 12 σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, πυροδοτώντας σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.
Νέοι δασμοί στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε την υπογραφή επιστολών που ανακοινώνουν τα ποσοστά των δασμών που θα επιβληθούν σε προϊόντα από δώδεκα στρατηγικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Οι επιστολές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποσταλούν τη Δευτέρα, παραμένει ωστόσο μυστικό ποιες είναι οι συγκεκριμένες χώρες-στόχοι.
Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο Τραμπ ανέφερε: «Έχω υπογράψει αυτές τις επιστολές που περιγράφουν τα διαφορετικά επίπεδα δασμών, ώστε οι εταίροι να γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ».
Στρατηγικές συμφωνίες με Βρετανία και Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως προηγήθηκαν επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία και την Κίνα, τονίζοντας πως αυτά τα παραδείγματα ήταν επωφελή και για τις δύο πλευρές και επιδιώκει να ακολουθήσουν παρόμοιο μονοπάτι και οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι.
Καταληκτική προθεσμία και αυξημένοι δασμοί
Η Ουάσινγκτον έχει θέσει την 9η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών. Σε περίπτωση αποτυχίας, οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας ακόμη και στο 60%-70%, σύμφωνα με δηλώσεις του Τραμπ.
Προθεσμία εφαρμογής και επιπτώσεις
Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, επηρεάζοντας διαφορετικά προϊόντα αναλόγως της εμπορικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και κάθε χώρας. Το εύρος των δασμών έχει αναφερθεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 70%, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα και το εύρος των προθέσεων της κυβέρνησης Τραμπ.
Ιστορικό και προοπτικές εμπορικών διαπραγματεύσεων
Τον Απρίλιο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την ανακοίνωση δραστικής αύξησης δασμών έως 50% για χώρες με σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ. Παρά την αρχική αυτή κίνηση, οι δασμοί αναστάλθηκαν προσωρινά για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη πετύχει συμφωνίες με τη Βρετανία και το Βιετνάμ, ενώ η σχέση με την Κίνα έχει οδηγηθεί σε προσωρινή μείωση των διασταυρούμενων δασμών. Αναμένονται νέες εξελίξεις, καθώς η αμερικανική πλευρά προωθεί αναθεωρημένους όρους στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών σχέσεων.