Σοκαριστική έρευνα αποκαλύπτει πώς ο τρόπος τοκετού αυξάνει τις πιθανότητες παιδικού καρκίνου

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο γέννησης και τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της προγραμματισμένης καισαρικής τομής.

Επιστημονική Έρευνα για τη Γέννηση και τον Καρκίνο στην Παιδική Ηλικία

Μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία ανέδειξε έναν σημαντικό κίνδυνο για τα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτά τα βρέφη παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της πιο συχνής μορφής παιδικής λευχαιμίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση των φυσικών και ιατρικών επιλογών στον τοκετό.

Ανάλυση Δεδομένων και Ευρήματα της Μελέτης

Η έρευνα περιελάμβανε δεδομένα από σχεδόν 2,5 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία, καλύπτοντας τις περιόδους 1982-1989 και 1999-2015. Από τα παιδιά αυτά, το 15,5% γεννήθηκαν με καισαρική τομή, η οποία διαχώριζε τις προγραμματισμένες καισαρικές τομές από τις επείγουσες. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας είναι μεγαλύτερος στα βρέφη που δεν είχαν καμία «φυσική έκθεση» στο τοκετό, όπως συμβαίνει στην προγραμματισμένη καισαρική, σε αντίθεση με τις επείγουσες όπου ο τοκετός είχε ήδη ξεκινήσει.

Ιατρικές Προεκτάσεις και Αντιμετώπιση του Κινδύνου

Η Δρ. Χριστίνα-Ευμορφία Καμπίτση, επικεφαλής της μελέτης, τονίζει πως «οι καισαρικές τομές παραμένουν ένα σημαντικό και συχνά απαραίτητο εργαλείο στον τοκετό, που δεν πρέπει να αποφεύγεται όταν είναι ιατρικά αναγκαίες». Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι «με την αύξηση των περιπτώσεων μη ιατρικά ενδεδειγμένων προγραμματισμένων καισαρικών, πρέπει να επαναξιολογηθεί ο παράγοντας κινδύνου για παιδικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, το άσθμα και οι αλλεργίες».

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με τον φυσικό τοκετό και τις ιατρικές παρεμβάσεις στην εγκυμοσύνη, με στόχο τη βελτιστοποίηση της μακροχρόνιας υγείας των παιδιών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα