Η ελληνική αγορά εργασίας αλλάζει δυναμικά με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία σημαντικών νέων θέσεων απασχόλησης.
Μείωση Ανεργίας και Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας στην Ελλάδα
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε πως η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί αισθητά, φτάνοντας το 7,9%, καταγράφοντας την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 17 ετών.
«Από το 2019 μέχρι σήμερα, η ανεργία μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρόοδο ως τη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα σε έναν χρόνο — ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας ολόκληρης ελληνικής πόλης.
Νέες Ευκαιρίες και Ισχυρή Διαπραγματευτική Θέση για τους Εργαζόμενους
Η υπουργός ξεκαθάρισε πως το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων στην αγορά εργασίας είναι πραγματικά νέες και προσέθεσε ότι σήμερα είναι πιο εύκολο για κάποιον να βρει απασχόληση παρά για μια επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενο. «Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει δραστικά, δίνοντας μεγαλύτερη ισχύ και επιλογές στους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νομοθετικές Ρυθμίσεις και Προστασία των Εργαζομένων
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που επιτρέπει εργασία έως 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι το οκτάωρο παραμένει η βάση της εργασίας στην Ελλάδα και η επέκταση σε 13 ώρες δεν θα επιβάλλεται καταναγκαστικά από τους εργοδότες, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού ανεργίας και της κόστους που συνεπάγεται η υπερωριακή απασχόληση.
Επιπλέον, δρομολογούνται αλλαγές που αφορούν τη διευκόλυνση των προσλήψεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπονται και σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων, όπως η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας και η φορολογική προστασία του επιδόματος γονικής άδειας.
Διάλογος με Κοινωνικούς Εταίρους και Συνεχής Βελτίωση
Η υπουργός δήλωσε πως προέκυψε στενός διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανοιχτή διαβούλευση και προτίθενται να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των εργασιακών αλλαγών.
«Δεν θέλουμε βιαστικές αποφάσεις» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, ώστε να δοθεί χρόνος για εις βάθος συζήτηση και προτάσεις βελτίωσης.