Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε αυξημένη φορολόγηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και στην ενίσχυση των κυβερνητικών προϋπολογισμών.
Προωθώντας τη φορολόγηση των επιβλαβών προϊόντων για δημόσια υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά από τις χώρες να αυξήσουν τις τιμές των ζαχαρούχων ποτών, του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού κατά 50% μέσα σε διάστημα δέκα ετών, μέσω στοχευμένων φόρων γνωστών ως φόροι αμαρτίας (sin taxes). Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσπάθεια φορολογικής πολιτικής που αποσκοπεί στον περιορισμό διατροφικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.
Οφέλη από την αύξηση φορολογίας στους «φόρους αμαρτίας»
Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών, η αύξηση των τιμών στα επιβλαβή προϊόντα αναμένεται να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή τους, συμβάλλοντας στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Επιπλέον, η ενίσχυση των κρατικών εσόδων μέσω φόρων θα βοηθήσει στον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ειδικά σε περιόδους μείωσης της αναπτυξιακής βοήθειας και αυξημένου δημόσιου χρέους.
Η πρωτοβουλία «3 έως το 35»: Στόχος και σημασία
Η πρωτοβουλία που καλείται «3 έως το 35» παρουσιάστηκε στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη στη Σεβίλλη. Το όνομα συμβολίζει την επιθυμητή αύξηση των φορολογικών συντελεστών των τριών κατηγοριών προϊόντων σε ποσοστό 35% ή περισσότερο, επιδιώκοντας ουσιαστική βελτίωση στις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε ο Τζέρεμι Φάραρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, «Οι υγειονομικοί φόροι είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Είναι καιρός να δράσουμε.»
Επέκταση της φορολογίας και στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Σαντοβάλ, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η πιθανότητα εφαρμογής συστάσεων για ευρύτερη φορολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης μη θρεπτικών τροφίμων που επιβαρύνουν τη διατροφική κατάσταση και σχετίζονται με προβλήματα όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.