Η διαδοχή του Δαλάι Λάμα αποτελεί ζήτημα μεγάλης πολιτικής και πνευματικής σημασίας που προκαλεί έντονες διεθνείς αντιπαραθέσεις.
Η Κινεζική Κυριαρχία και η Μελλοντική Μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα
Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας απαιτεί την έγκρισή της για τη μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή η θέση έρχεται σε απάντηση της προηγούμενης δήλωσης του ίδιου του Δαλάι Λάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο οργανισμός που ίδρυσε, το Ίδρυμα Γκαντέν Φοντράνγκ, είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση του πνευματικού του διαδόχου.
Νομικό Πλαίσιο και Θρησκευτική Παράδοση
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, η διαδοχή του Δαλάι Λάμα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους και τις θρησκευτικές τελετουργίες, αλλά και με βάση ιστορικές συμβάσεις που διέπουν την παράδοση του Θιβέτ. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Τύπου, ενώ ο 14ος Δαλάι Λάμα ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 90α του γενέθλια.
Ιστορικό και Πολιτικό Υπόβαθρο της Διαμάχης
Η κατάληψη του Θιβέτ από την Κίνα το 1950 και η αποτυχία της εξέγερσης το 1959, που οδήγησε στην φυγή του Δαλάι Λάμα, αποτελούν τη βάση για την πολιτική διαμάχη μεταξύ Θιβετανών και Πεκίνου. Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα αυτονομιστή, ενώ εκείνος επιμένει ότι ο μελλοντικός του διάδοχος θα γεννηθεί εκτός Κίνας και καλεί τους πιστούς να απορρίψουν την κινεζική επιλογή.
Ο Ρόλος του Ιδρύματος Γκαντέν Φοντράνγκ
Το Ίδρυμα Γκαντέν Φοντράνγκ, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Δαλάι Λάμα, λειτουργεί ως ο κατεξοχήν φορέας διαφύλαξης της θιβετανικής θρησκευτικής παράδοσης. Είναι ο μόνος με νομική και πνευματική νομιμοποίηση να αναγνωρίσει τη μελλοντική μετενσάρκωση του πνευματικού ηγέτη σε συνεργασία με τους επικεφαλής των θιβετανικών βουδιστικών παραδόσεων.
Ένα Ζήτημα Παγκόσμιας Σημασίας
Η διαδοχή του Δαλάι Λάμα είναι κρίσιμη για το μέλλον της θιβετανικής ταυτότητας και αυτονομίας. Οι Θιβετανοί ανησυχούν ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει έναν διάδοχο που να ευνοεί την πολιτική της γραμμή, υπονομεύοντας έτσι τη θρησκευτική ελευθερία και πολιτισμική κληρονομιά του Θιβέτ. Η επιλογή του 14ου Δαλάι Λάμα σε ηλικία μόλις 2 ετών τον κατέστησε κεντρικό πνευματικό και πολιτικό ηγέτη ενός λαού που αγωνίζεται για την αυτοδιάθεσή του ακόμη και σήμερα.