Το Ιράν εξετάζει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα για ενίσχυση της άμυνας του

Η πρόσφατη 12ήμερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν άνοιξε νέα κεφάλαια στην στρατιωτική δυναμική της Μέσης Ανατολής, με την Τεχεράνη πλέον να εξετάζει την ενίσχυση της αεροπορικής της ισχύος μέσω σύγχρονων κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η Επιλογή των Μαχητικών J-10 για την Ιρανική Αεροπορία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Εντεχάμπ, η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση του κινεζικού μαχητικού J-10 Chengdu, μιας εκδοχής που έχει ήδη αποδείξει την πολεμική της αξία σε πρόσφατες αερομαχίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το συγκεκριμένο μαχητικό συνδυάζει προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά αποτελώντας ιδανική επιλογή για την αναβάθμιση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Στρατηγικές Συναντήσεις και Διπλωματικές Κινήσεις

Η επίσκεψη του Ιρανού Υπουργού Άμυνας στην κινεζική πόλη Τσινγκντάο, στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), αποτέλεσε κεντρικό σημείο για την εξέταση πιθανών στρατιωτικών συμφωνιών. Παρόλα αυτά, παραμένει μέχρι στιγμής αμφίβολο εάν η Κίνα θα προβεί σε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών προς το Ιράν.

Οι Συνέπειες της 12ήμερης Πολεμικής Αναμέτρησης

Η στρατιωτική σύγκρουση, που ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην ιρανική επικράτεια στις 13 Ιουνίου, προκάλεσε σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε ότι η επίθεση αποσκοπούσε στην αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει εδώ και δεκαετίες.

Η Ισλαμική Δημοκρατία απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις και drone, με τις περισσότερες επιθέσεις να αναχαιτίζονται, ενώ η κατάσταση διεκόπη με μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ανθρώπινο Κόστος της Σύγκρουσης

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 935 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν, μεταξύ των οποίων 132 γυναίκες και 38 παιδιά. Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες ανέρχονται σε 28 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Συμπεράσματα και Προοπτικές

Η πιθανή ενίσχυση της ιρανικής αεροπορίας με σύγχρονα κινεζικά μαχητικά όπως το J-10 αναδεικνύει την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου, ενώ παράλληλα σφραγίζει μια νέα φάση στρατηγικού ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα