Η κυβέρνηση Μπαϊρού παραμένει όρθια, παρά τις έντονες πολιτικές αναταράξεις και τις δυσκολίες στην ψήφιση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.
Οριακή επιβίωση της κυβέρνησης Μπαϊρού
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, κατάφερε για ακόμα μία φορά να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησής του, καθώς η πρόσφατη πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο δεν συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η πρόταση έλαβε μόλις 189 ψήφους από τις απαιτούμενες 289, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον πολιτικό κατακερματισμό που επικρατεί στην Εθνοσυνέλευση.
Ασθενείς συμμαχίες και πολιτική αστάθεια
Παρά τις προσπάθειες, η κυβέρνηση Μπαϊρού αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς βρίσκεται σε θέση παρόμοια με αυτήν του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο τελευταίος είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει μετά από πιέσεις και αιτήματα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN). Οι βουλευτές του RN, αν και αποτελούν το μεγαλύτερο κόμμα χωρίς πλειοψηφία, επέλεξαν να μην υποστηρίξουν την πρόταση μομφής που προήλθε από την αριστερή αντιπολίτευση.
Οι επιπτώσεις από τον προϋπολογισμό του 2026
Τα ακανθώδη ζητήματα δεν σταματούν εδώ: ο Μπαϊρού καλείται να υλοποιήσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026, αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις και πολιτικό κλίμα που προμηνύει περαιτέρω αναταράξεις. Η παράταση της επιβίωσης της κυβέρνησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποχή του Εθνικού Συναγερμού από την ψηφοφορία.
Η πρόταση μομφής και η αποτυχία των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων
Η τωρινή πρόταση μομφής προήλθε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ως αντίδραση στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτή ήταν η όγδοη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπαϊρού τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που αποτυπώνει το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα.