Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμη πρόκληση με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, διαφωνώντας με τη διαχείριση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού στο συνταξιοδοτικό.
Πρόταση μομφής και πολιτική αναταραχή στη Γαλλία
Στην Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συζητηθεί αργά σήμερα η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης μειοψηφίας, με τους Σοσιαλιστές να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στον τρόπο που ο πρωθυπουργός Μπαϊρού χειρίζεται το περίπλοκο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Παρά τις πολιτικές εντάσεις, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πρόταση μομφής μάλλον δεν θα περάσει, κυρίως επειδή οι ακροδεξιοί εθνικιστές υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν δεν έχουν σκοπό να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση σήμερα.
Αποτυχία διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να τροποποιήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εισήχθη το 2023. Αυτή η προσπάθεια είχε αρχικά κερδίσει την ανοχή των Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι Σοσιαλιστές να υποβάλλουν την πρόταση μομφής, κατηγορώντας τον Μπαϊρού ότι παραβίασε τις δεσμεύσεις του και δεν τηρεί πλέον την υπόσχεση να διασφαλίσει το δικαίωμα του κοινοβουλίου να αποφασίζει για τυχόν τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση.
Η ουσία της μεταρρύθμισης και οι κοινωνικές αντιδράσεις
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στις αρχές του 2023, βασίζεται στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 62 σε 64 χρόνια.
Παρά τις αντιδράσεις, η αύξηση της ηλικίας παραμένει κεντρικός άξονας και στην τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου, ενώ έχουν επιτευχθεί παραχωρήσεις ειδικά για μητέρες και εργαζόμενους σε βαριά ή απαιτητικά επαγγέλματα.