Το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά τις ενστάσεις εννέα χωρών για τις απελάσεις

Εξελίξεις γύρω από την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλούν έντονο διάλογο ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς.

Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διαβεβαίωσε πρόσφατα πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργεί αποκλειστικά ως αυτοτελές νομικό όργανο, το οποίο δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έχει υπογράψει και επικυρώσει το σύνολο των 46 κρατών-μελών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Αλέν Μπερσέ, σημείωσε πως οι αποφάσεις του δικαστηρίου σκοπό έχουν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας του απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικοποίησης.

Τάσεις αμφισβήτησης από εννέα ευρωπαϊκές χώρες

Στο αντίποδα, η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία υπέγραψαν κοινή επιστολή, ζητώντας μια ριζική και ανοιχτή επανεκτίμηση της ερμηνείας της Σύμβασης σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα απέλασης μεταναστών που έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Οι εννέα χώρες επισημαίνουν πως οι δικαστικές αποφάσεις στις σχετικές υποθέσεις έχουν καταστεί εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των μέτρων απέλασης και έχουν οδηγήσει στην προστασία ατόμων που, κατ’ αυτούς, δεν θα έπρεπε να έχουν τέτοια κάλυψη, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της κοινωνικής ασφάλειας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ρόλος του

Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποτελεί ανεξάρτητη διεθνή οργάνωση που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποστολή την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γηραιά ήπειρο.

Η διατήρηση της ενότητας των κρατών μελών και η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία των δικαιωμάτων και στις εθνικές πολιτικές ασφάλειας δημιουργούν μια πολύπλοκη αλλά εξαιρετικά σημαντική δυναμική στον ευρωπαϊκό χώρο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα