Μια συγκλονιστική αποκάλυψη στην Ευρώπη θέτει επί τάπητος τα ζητήματα ασφάλειας και ρυθμιστικού ελέγχου στη χρήση δότη σπέρματος με γενετικές μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου.
Σπάνια γενετική μετάλλαξη και οι επιπτώσεις της σε 67 παιδιά
Ένας άνδρας, δότης σπέρματος, ο οποίος φέρει μια σπάνια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο TP53 που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς με τη συνδρομή του γεννήθηκαν τουλάχιστον 67 παιδιά, από τα οποία 10 έχουν διαγνωστεί με σοβαρές μορφές καρκίνου.
Διεθνής ανησυχία για την ανεξέλεγκτη χρήση σπέρματος στην Ευρώπη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσω ευρωπαϊκού συνεδρίου γενετικής στο Μιλάνο, όπου ο Δρ Εντουίγκ Κασπέρ, επιφανής βιολόγος από το Νοσοκομείο της Ρουέν, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων στον αριθμό των απογόνων που προκύπτουν από έναν δότη.
Όπως ανέφερε, η τρέχουσα κατάσταση όπου ένας άντρας μπορεί να έχει 75 παιδιά μέσω δότη σπέρματος δεν μπορεί να θεωρείται αποδεκτή, ειδικά όταν συνδέεται με πιθανή μετάδοση κληρονομικών νόσων όπως το σύνδρομο Li-Fraumeni.
Συνεχής παρακολούθηση και πρωτόκολλα για παιδιά από δότες με γενετικές μεταλλάξεις
Τα παιδιά που φέρουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη καλούνται να υποβάλλονται σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων μαγνητικές τομογραφίες σώματος και εγκεφάλου, καθώς και εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου στον μαστό και την κοιλιά κατά την ενήλικη ζωή, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
Ρύθμιση και ευρωπαϊκό πλαίσιο για δωρητές σπέρματος
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπερματοζωαρίων εφαρμόζει ένα παγκόσμιο όριο 75 οικογενειών ανά δότη, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι διάδοσης κληρονομικών νοσημάτων και να διαφυλαχτεί η πολυμορφία. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση αυτή ανέδειξε την ανάγκη για πιο αυστηρή καταγραφή και διεπιστημονικό έλεγχο των δειγμάτων.
Συγχρόνως, ενημερώθηκαν όλες οι σχετικές κλινικές ενώ ξεκίνησε πανευρωπαϊκή έρευνα που εντόπισε τις οικογένειες και τα παιδιά από οκτώ χώρες, με στόχο την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της κατάστασης.