Ένας μοναδικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους στο βόρειο Αιγαίο δεν προβλέπεται να δημιουργήσει ανησυχία τις επόμενες ημέρες.
Ιδιαίτερος σεισμός 6,1 Ρίχτερ βόρεια της Κρήτης
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε βόρεια της Κρήτης είναι ένα μοναχικό φαινόμενο ενδιάμεσου βάθους, το οποίο δεν συνοδεύεται από σημαντική μετασεισμική δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικά και σημασία ενδιάμεσων σεισμών
Σε αντίθεση με τους επιφανειακούς σεισμούς, αυτοί που συμβαίνουν σε μεγάλα βάθη δεν ακολουθούν τις κλασικές σεισμικές ακολουθίες. «Οι μετασεισμοί θα είναι ελάχιστοι και μη αισθητοί», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «οι σεισμοί αυτού του είδους συμβαίνουν και ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σύγκριση με επιφανειακούς σεισμούς στην Ελλάδα
Οι επιφανειακοί σεισμοί, που εκδηλώνονται στα πρώτα 10-15 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, προκαλούν συνήθως πιο σοβαρές ζημιές και είναι έντονα αισθητοί στην κοντινή περιοχή. Αντίθετα, ο σεισμός της Κρήτης ήταν σε μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο στην επιφάνεια.
Η γεωλογική προέλευση και εμβέλεια του σεισμού
Ο σεισμός συνδέεται με τη ζώνη βύθισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία εκτείνεται σε βάθος από 30 έως 150 χιλιόμετρα κάτω από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Νάξο. Τα σεισμικά κύματα που παράγονται εκπέμπονται σε ευρεία περιοχή, καθιστώντας το φαινόμενο αισθητό σε μέρη όπως η Μάλτα, η Σικελία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Ανάλυση μοναχικών σεισμών ενδιάμεσου βάθους
Οι σεισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως μοναχικοί σεισμοί επειδή δεν υπάρχει δευτερογενής ρήξη ή εκκρεμότητα σε τμήματα του ρήγματος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεισμική ακολουθία. «Σπάνε ένα μόνο κομμάτι και παύουν, χωρίς να ακολουθούνται από ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις», εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός τους παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.
Επιστημονική σημασία και μελλοντικές εκτιμήσεις
Παρά την έκτασή του, το φαινόμενο δεν εγείρει ανησυχίες για περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Αντιθέτως, προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την κατανόηση της σεισμολογίας σε βάθη κάτω από την επιφάνεια, αποτελώντας πεδίο μελέτης για τους επιστήμονες.