Διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη πριν την κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι απαιτούν εξηγήσεις

Πυρετώδεις οι διπλωματικές διεργασίες σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη εν όψει της κρίσιμης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον πολέμο στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκή ανησυχία και ζήτηση συμμετοχής στις διαβουλεύσεις

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν αιφνιδιασμό και απαιτούν να έχουν ενεργό ρόλο πριν από την επικείμενη συνομιλία, φοβούμενες ότι μια τέτοια κατ’ ιδίαν διμερή διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.

Διπλωματικό παρασκήνιο και σημαντικές παρεμβάσεις

Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, Φρίντριχ Μερτς
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, Φρίντριχ Μερτς

Σε επείγουσα επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ κάλεσαν ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες και ανησυχίες θα αποτελέσουν κεντρικό ζήτημα στην επικείμενη διεθνή συζήτηση.

Αμοιβαίος σκεπτικισμός και «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση

Παρά τις δημόσιες εκδηλώσεις καλής θέλησης, η ρήξη παραμένει βαθιά. Η Ρωσία φέρεται να επιμένει σε αιτήματα πλήρους αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από εκτεταμένες περιοχές, μια θέση που απομακρύνεται από τις προηγούμενες ειρηνευτικές προτάσεις. Ο καγκελάριος Μερτς, από την Ιταλία, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «υπάρχει ελπίδα για πρόοδο».

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η τηλεφωνική επικοινωνία να αποτελέσει αφετηρία ενός νέου κύκλου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ακόμη και για την πιθανή αναβίωση της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης.

Η επόμενη μέρα: Το παγκόσμιο βάρος μιας τηλεφωνικής γραμμής

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν

Τα επόμενα 48ωρα θα καθορίσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και την τάση της παγκόσμιας διπλωματίας. Η επίτευξη ειρήνης εξαρτάται πλέον όχι μόνο από τη βούληση των ηγετών Τραμπ και Πούτιν, αλλά και από το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να παραμείνει παθητικός θεατής των γεωπολιτικών εξελίξεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα