Η Μεσόγειος γίνεται hotspot καταστροφών καθώς πλησιάζουμε το όριο αύξησης θερμοκρασίας κατά 1,5°C χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την πιο επείγουσα πρόκληση για την ανθρωπότητα, απαιτώντας άμεσες και στοχευμένες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεών της.

Η σημερινή κατάσταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ο σερ Τζιμ Σκία, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και καθηγητής Βιώσιμης Ενέργειας στο Imperial College London, αναφέρει ότι η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας έχει φτάσει περίπου στο 1,3°C, πλησιάζοντας το κρίσιμο όριο του 1,5°C. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι πολύ πιθανό να το ξεπεράσουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, αλλά υπάρχουν ακόμη δυνατότητες ανάσχεσης και επαναφοράς των θερμοκρασιών σε ασφαλέστερα επίπεδα μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Η Μεσόγειος ως ευάλωτη «ζώνη κινδύνου»

Η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα climate change hotspots παγκοσμίως, με έντονες επιπτώσεις στην οικολογία, την οικονομία και την κοινωνία. Η αύξηση των θερμοκρασιών προκαλεί μεγαλύτερη ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα και επιβαρύνει τα οικοσυστήματα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση δράση.

Στρατηγικές μετριασμού των κλιματικών επιπτώσεων

  • Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον περιορισμό των εκπομπών.
  • Μείωση εκπομπών μεθανίου από χώρες παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
  • Απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καθαρών τεχνολογιών.
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας ως μέσα βιώσιμης μετακίνησης και θέρμανσης.

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι εφαρμόσιμα άμεσα και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσουν περαιτέρω λόγω αναβλητικότητας.

Η επόμενη φάση έρευνας της IPCC

Η επόμενη έρευνα της IPCC θα επικεντρωθεί σε τρεις πυλώνες:

  • Αποσαφήνιση του βαθμού στον οποίο τα ακραία φαινόμενα οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
  • Μελέτη των επιπτώσεων σε αστικές περιοχές και ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής.
  • Ανάλυση ανθρώπινης συμπεριφοράς, κατανάλωσης και απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμευση για την αφαίρεση CO2 από την ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας, για να επανέλθει ο πλανήτης σε βιώσιμα επίπεδα θερμοκρασιών.

Η γεωπολιτική διάσταση της κλιματικής κρίσης

Παρά τις γεωπολιτικές δυσκολίες, ο Τζιμ Σκία τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο παγκόσμιο ζήτημα. Η αδράνεια θα επιτείνει τις συνέπειες με απρόβλεπτες καταστροφικές διαστάσεις, καθιστώντας αναγκαία τη συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο.

«Ας μη γελιόμαστε», καταλήγει ο Σκία, «η κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθεί δραματικά αν δεν αναλάβουμε τώρα ουσιαστικά μέτρα».

δειτε ακομα

δειτε ακομα