Η Γουιάνα αντιμετωπίζει καταγγελίες για ένοπλες επιθέσεις στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα Γουιάνας-Βενεζουέλας εκτυλίσσονται στην πολυπόθητη περιοχή της Εσεκίμπο, δημιουργώντας εντάσεις που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Ένοπλες επιθέσεις στην περιοχή Εσεκίμπο: Αναζωπύρωση των συνοριακών εντάσεων

Οι αρχές της Γουιάνας ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ένοπλοι με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν σε περιπόλους των ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της περιοχής της Εσεκίμπο, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. H Εσεκίμπο, γνωστή για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της, αποτελεί πεδίο διαμάχης και έντονων διεκδικήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πολιτικές εκλογές και στρατιωτικές εντάσεις

Οι εντάσεις στην περιοχή εντείνονται εν μέσω επικείμενων βουλευτικών και νομαρχιακών εκλογών στη Βενεζουέλα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που θα εκλεγεί νομάρχης στην Εσεκίμπο, καθώς και οκτώ βουλευτές για την εκπροσώπησή της στα κοινοβουλευτικά σώματα.

Επίσημες δηλώσεις και στρατιωτικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Γουιάνας, ένοπλοι ντυμένοι πολιτικά διέπραξαν τρεις επιθέσεις κατά στρατιωτών που περιπολούσαν στον ποταμό Κουγιουνί, σε περιοχές όπως η Έτερινγκμπανγκ και η Μακάπα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο στρατός ανταποκρίθηκε με μετρημένα αντίποινα, χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουιάνας επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, ενώ δεσμεύονται να συνεχίσουν τις τάκτικες περιπολίες κατά μήκος του ποταμού Κουγιουνί και να αντιδρούν σε επιθετικές ενέργειες.

Ιστορικές καταβολές της διένεξης για την Εσεκίμπο

Το 2023, η Βενεζουέλα πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την περιοχή της Εσεκίμπο, επαναβεβαιώνοντας την διεκδίκησή της σε αυτήν. Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα βασίζεται σε συμφωνία του 1966 που υπογράφηκε στη Γενεύη με τη Βρετανική Αυτοκρατορία πριν από την ανεξαρτησία της Γουιάνας, θεωρώντας την ως τη βάση για διαπραγματεύσεις χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ισχυρίζεται ότι ο ποταμός Εσεκίμπο ήταν και πρέπει να παραμείνει το φυσικό σύνορό τους, όπως ίσχυε το 1777 κατά την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Αντίθετα, η Γουιάνα υποστηρίζει πως τα σύνορα καθορίστηκαν επί βρετανικής αποικιοκρατίας και επικυρώθηκαν το 1899 με διαιτητική απόφαση στο Παρίσι, γι’ αυτό και έχει ζητήσει τη διατήρηση αυτής της απόφασης μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου και τα σύνορα Εσεκίμπο

Το Διεθνές Δικαστήριο, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Τζόρτζταουν, έχει ζητήσει από τη Βενεζουέλα να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή ή στην προετοιμασία εκλογών στην διεκδικούμενη περιοχή της Εσεκίμπο, προσπαθώντας να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα