Ανακαλύψτε τα μυστικά των σπηλαίων και την αρχαία ζωή στη νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
«Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως» – Μια μοναδική αρχαιολογική εμπειρία
Μια εντυπωσιακή χορονοκάψουλα έχει στηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πρώτες ανθρώπινες δραστηριότητες που χρονολογούνται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Η νέα αυτή περιοδική έκθεση, σε συνδιοργάνωση του ΑΜΘ με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, παρουσιάζει 296 μοναδικά αντικείμενα που προέρχονται από 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα της Βόρειας Ελλάδας με αρχαιολογική σημασία.
Η σημασία των σπηλαίων στην ανθρώπινη ιστορία και πολιτισμό
Στα εγκαίνια της έκθεσης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημαντικότητα της θεματικής, εξηγώντας πως τα σπήλαια δεν είναι απλώς γεωλογικοί σχηματισμοί. Η σχέση του ανθρώπου με τα σπήλαια είναι πολύπλευρη, διαχρονική και πολιτισμικά βαθιά ριζωμένη. Τα σπήλαια λειτουργούσαν ως καταφύγια, κέντρα κοινωνικοποίησης και στέκια πολιτισμικής δημιουργίας από τα πρώτα στάδια της ανθρωπότητας. Ακόμη και μετά τη μείωση της κατοίκησής τους, διατήρησαν το ρόλο τους ως τόποι με θρησκευτικά, συμβολικά και μυστικιστικά νοήματα, συνδέοντας το παρελθόν με τη συλλογική μνήμη και την τέχνη.
Εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία της αρχαίας ζωής στα σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας
Ο επιμελητής της έκθεσης και προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας για τη Βόρεια Ελλάδα, Φώτης Γεωργιάδης, επισήμανε πως τα σπήλαια θεωρούνται ζωντανοί μάρτυρες της ανθρώπινης εξέλιξης, ένα αρχαιολογικό αρχείο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται μοναδικά ευρήματα από το σπήλαιο Πετραλώνων, όπου έζησε ο περίφημος Άνθρωπος των Πετραλώνων πριν από περίπου 400.000 χρόνια, αλλά και από το σπήλαιο Θεόπετρας, με αποτυπώματα παιδιών Νεάντερταλ ηλικίας 130.000 ετών. Επιπλέον, μέσα από ευρήματα από τη γύρω περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων και την κοιλάδα του Βοϊδομάτη, αναδύονται ιστορίες κυνηγών που έζησαν πριν από 15.000 χρόνια.
Σπήλαια και περιβάλλον: Μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος
Η γενική διευθύντρια του ΑΜΘ και επιμελήτρια της έκθεσης, Αναστασία Γκαδόλου, ανέφερε ότι τα σπήλαια αποτελούν πολύτιμα φυσικά αρχεία για την αρχαιοπανίδα, το παλαιοπεριβάλλον και τις μεταβολές τους μέσα στο χρόνο. Παρέχουν παράλληλα σημαντικές πληροφορίες για την σημερινή κλιματική κρίση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν τόσο το φυσικό κόσμο όσο και τον ανθρώπινο εαυτό. Η έκθεση στοχεύει να εμπνεύσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας τον μυστηριώδη αλλά θεμελιώδη ρόλο που παίζουν τα σπήλαια στην πολιτισμική και φυσική εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας.
Επιστημονικός κατάλογος και πλούσιο οπτικό υλικό
Η έκθεση συνοδεύεται από έναν πλήρη επιστημονικό κατάλογο 336 σελίδων με 475 εικόνες, σε επιμέλεια των Φώτη Γεωργιάδη και Αναστασίας Γκαδόλου, που είναι διαθέσιμος στο πωλητήριο του μουσείου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ματιά στη σπουδαία αυτή αρχαιολογική έρευνα.
Πηγή φωτό: voria.gr