Οι τελευταίες εξελίξεις στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις αναδεικνύουν την ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Νέες Αμερικανικές Κυρώσεις κατά του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν
Τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με σκοπό τον περιορισμό της προόδου στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις στοχεύουν ειδικά σε τρεις ιρανούς πολίτες και μια εταιρεία με διασυνδέσεις στον οργανισμό SPND (Οργανισμός Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας), που εμπλέκεται σε δραστηριότητες διπλής χρήσης πολιτικής και στρατιωτικής φύσης.
Η Σημασία και ο Στόχος των Κυρώσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι το Ιράν συνεχίζει να εξελίσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και διεξάγει έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Παράλληλα υπενθύμισε ότι το Ιράν είναι η μοναδική χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα που εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο 60%, επίπεδο που υπερβαίνει το διεθνές όριο 3,67% όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2015.
Εξελίξεις στις Διαπραγματεύσεις στη Μούσκατ
Οι κυρώσεις ήρθαν αμέσως μετά τον τέταρτο γύρο των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Μούσκατ, πρωτεύουσα του Ομάν, που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Επιχειρήσεις της Fuya Pars Prospective Technologists και η Σύνδεσή της με τον SPND
Μεταξύ των στόχων των κυρώσεων βρίσκεται η εταιρεία Fuya Pars Prospective Technologists (γνωστή και ως Ideal Vacuum), η οποία φέρεται να επιχείρησε να προμηθευτεί στο εξωτερικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η εταιρεία αυτή συνδέεται άμεσα με τον SPND, γεγονός που εντείνει τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την διττή χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.
Η Διεθνής Ανησυχία και οι Επόμενες Κινήσεις
Οι αυξανόμενες ποσότητες ουρανίου εμπλουτισμένου σε υψηλά ποσοστά από το Ιράν προκαλούν ανησυχία σε Δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ. Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον συσχετίζονται με προσπάθειες να αποτραπεί η μετατροπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ παράλληλα προωθείται η επανέναρξη διαλόγου με στόχο την επίτευξη ενός νέου διακρατικού πλαισίου συμφωνίας.