Μια ιστορική διαμαρτυρία που σημάδεψε τον ελληνικό Τύπο και την πολιτική σκηνή.
Η εισβολή των «Ρήγα Φεραίων» στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» το 1995
Στις 12 Μαΐου 1995, περίπου 150 πρώην νεολαίοι του Ρήγα Φεραίου, της νεολαιίστικης πτέρυγας του ΚΚΕ εσωτερικού που αποτέλεσε πρόδρομο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αφορμή ήταν τα προσβλητικά σχόλια του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη στη σατιρική στήλη «Μαύρη Τρύπα», στα οποία επιτέθηκε προσωπικά στους πρώην «Ρηγάδες» με καυστικό και προκλητικό ύφος.
Το περιεχόμενο της στήλης «Μαύρη Τρύπα» του Θέμου Αναστασιάδη
Η στήλη, που ξεχώριζε για το αιχμηρό της χιούμορ και τα λογοπαίγνια, στόχευε πρόσωπα και καταστάσεις της πολιτικής ζωής, χρησιμοποιώντας υπερβολές και ειρωνεία. Στα κείμενά εκείνης της περιόδου ο Θέμος Αναστασιάδης αμφισβήτησε την «αγωνιστική ταυτότητα» των πρώην μελών του Ρήγα Φεραίου, χαρακτηρίζοντάς τους «κομπλεξικά ανθρωπάκια» που δεν είχαν ζήσει την πολιτική και κοινωνική ζωή με αυθεντικότητα.
Κατηγορίες για ρατσισμό και σεξισμό
Η στήλη συχνά περιείχε σχόλια και για κοινωνικές ομάδες με τρόπο που σήμερα θα κρίνονταν ως ξενοφοβικός και σεξιστικός. Αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Αναστασιάδη για διάδοση ρατσιστικών και αντισημιτικών ιδεών.
Το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Ρηγάδων
Μέσα στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας», οι διαδηλωτές διάβασαν ψήφισμα που κατήγγειλε τη στήλη ως προσβλητική προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Στο όνομα του πλουραλισμού προβάλλονται χυδαιογραφήματα που βρίζουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… Δεν μπορεί να γίνεται διάλογος με όσους προτείνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για ξένους».
Η αντίδραση του Σεραφείμ Φυντανίδη, διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας»
Ο τότε διευθυντής Σεραφείμ Φυντανίδης παραδέχθηκε ότι πολλά από τα σχόλια του Αναστασιάδη τον ενόχλησαν βαθιά, όμως υπερασπίστηκε τη φιλοξενία διαφορετικών και αιρετικών απόψεων σε μια δημοκρατική εφημερίδα, τονίζοντας:
«Δεν μπορώ να κόβω απλώς ό,τι με ενοχλεί ή εξοργίζει χωρίς να σκεφτώ τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης».
Ιστορικά γεγονότα της 12ης Μαΐου
- 1588: Ο βασιλιάς Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας εγκαταλείπει το Παρίσι λόγω της εξέγερσης των καθολικών, στα πλαίσια των Γαλλικών θρησκευτικών πολέμων.
- 1821: Πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης στο Βαλτέτσι, σηματοδοτώντας την πορεία προς την Άλωση της Τριπολιτσάς.
- 2009: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» χτυπά υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
- 2022: Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του Τοξότη A*, της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας, από το τηλεσκόπιο Event Horizon.
Σημαντικές γεννήσεις στην ιστορία
- 1820: Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, θεμελιώτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, η «κυρία με το λυχνάρι» από τον Κριμαϊκό Πόλεμο.
- 1907: Η αμερικανίδα ηθοποιός Κάθριν Χέπμπορν, με τέσσερα Όσκαρ και καριέρα έξι δεκαετιών.
- 1939: Ο πολιτικός Μιλτιάδης Έβερτ, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
- 1963: Ο θρυλικός καλαθοσφαιριστής και πολιτικός Παναγιώτης Φασούλας, σημαντική μορφή του ελληνικού αθλητισμού.
- 1965: Ο πολιτικός Πάνος Καμμένος, ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Διάσημοι θάνατοι που σημάδεψαν την Ελλάδα
- 1992: Ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος, γνωστός για το ποιητικό έργο «Αμοργός», που συνέδεσε την λόγια και λαϊκή μουσική παράδοση.
- 2015: Η ηθοποιός Λίλη Παπαγιάννη, με σημαντικές ερμηνείες σε θέατρο και κινηματογράφο.
Εορτολόγιο και Εθνικές Επετείους
Την ημέρα τιμώνται οι: Γερμανός, Γερμανία, Επιφάνιος, Επιφανία και Θεόδωρος.
Εορτάζονται επίσης σημαντικές διεθνείς ημέρες όπως η Ημέρα Υγείας των Φυτών, η Ημέρα Νοσηλευτριών, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας, η Ημέρα Πανσελήνου Μαΐου ή Βούδα καθώς και η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.