Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες.
Τουρκική πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία
Σύμφωνα με ανακοινώσιμο από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η δήλωση έρχεται μετά από πρόταση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
🚨 BREAKING: PUTIN REQUEST ERDOGAN TO HOST PEACE TALKS MAY 15th https://t.co/dZrjy1D8b9
— SilverDegen (@DegenAnon6969) May 10, 2025
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο για συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει πρώτα σε κατάπαυση του πυρός.
Ιστορικό σημείο καμπής και γαλλική παρέμβαση
Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν τόνισε ότι έχει επιτευχθεί «ένα ιστορικό σημείο καμπής» και ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Ο Μακρόν, από την πλευρά του, υπογράμμισε την «αναγκαιότητα» η Ρωσία να αποδεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan tells Russian and French leaders that Türkiye is ready to host peace talks between Kiev and Moscow to help establish ceasefire and achieve permanent peace
🔗 https://t.co/6EUbWt6kfG pic.twitter.com/gdfphsDYmD— TRT World (@trtworld) May 11, 2025
Η προσέγγιση της Τουρκίας
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία διατηρεί ισορροπία στις σχέσεις της τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την έχει ενισχύσει με στρατιωτική βοήθεια, ταυτόχρονα έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία είχε ήδη φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών τον Μάρτιο του 2022, όπου είχαν συζητηθεί σχέδια συμφωνίας που προέβλεπαν την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την απόρριψη των φιλοδοξιών ένταξής της στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από μεγάλες δυνάμεις.