Ο Έλτον Τζον και η Ντούα Λίπα Ζητούν Προστασία για τους Δημιουργούς Μέσω Νόμου κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημιουργοί ζητούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους από την αλόγιστη χρήση για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη

Περισσότεροι από 400 Βρετανοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ηχηρά ονόματα όπως ο Sir Elton John, η Dua Lipa, ο Paul McCartney και η Florence Welch, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εκτεταμένη χρήση των έργων τους για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σε μία επιστολή τους προς την κυβέρνηση, ζητούν τη θέσπιση ενός ισχυρού νομικού πλαισίου που θα προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα από αυτή τη φαινομενικά ανεξέλεγκτη πρακτική.

Κίνδυνος για τη δημιουργική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η επιστολή, που απευθύνεται στον Sir Keir Starmer και δημοσιεύθηκε από το BBC, τονίζει τον κίνδυνο οι δημιουργοί να παραδώσουν τη δουλειά τους «δωρεάν» σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το μέλλον της δημιουργικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι κινδυνεύει «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως δημιουργική δύναμη».

Αίτημα για διαφάνεια στη χρήση υλικού για AI

Οι καλλιτέχνες ζητούν από την κυβέρνηση να υποστηρίξει μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δεδομένα, η οποία θα επιβάλλει στους προγραμματιστές συστημάτων AI διαφάνεια ως προς τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων θα πρέπει να ενημερώνονται για την αξιοποίηση του έργου τους.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η θέση της κυβέρνησης

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ανάπτυξη τόσο των δημιουργικών βιομηχανιών όσο και των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Ανέφερε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα εξυπηρετεί και τους δύο τομείς. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές αν δεν εξασφαλιστεί ότι λειτουργούν προς όφελος των δημιουργών.

Ευρεία υποστήριξη από σημαντικά ονόματα

Εκτός από τα προαναφερθέντα ονόματα, την επιστολή υπογράφουν και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικοί όπως ο Kazuo Ishiguro, ο David Hare, η Kate Bush, ο Robbie Williams, οι Coldplay, ο Tom Stoppard και ο Richard Curtis.

Ανησυχίες για “κλοπή” από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Sir Paul McCartney, ο οποίος είχε εκφράσει νωρίτερα τις ανησυχίες του για την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να “κλέβει” από καλλιτέχνες, συμβολίζει με την υπογραφή του την κρισιμότητα του ζητήματος για την κοινότητα των δημιουργών.

Η συμβολή των καλλιτεχνών και η ανάγκη διαφάνειας

Οι καλλιτέχνες υπογραμμίζουν τη συμβολή τους στην κοινωνία και την οικονομία: «Είμαστε δημιουργοί πλούτου, αντανακλούμε και προωθούμε τις εθνικές ιστορίες, είμαστε οι καινοτόμοι του μέλλοντος και η τεχνητή νοημοσύνη μας χρειάζεται όσο χρειάζεται ενέργεια και δεξιότητες υπολογιστών», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι οι ανησυχίες τους μπορούν να επιλυθούν αν η κυβέρνηση υποστηρίξει την τροπολογία της βαρόνης Beeban Kidron, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων.

Η πρόταση “opt-out” και οι αντιδράσεις

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει τη δυνατότητα χρήσης περιεχομένου δημιουργών για την ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ, εκτός αν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων επέλεγαν να “εξαιρεθούν” (opt-out). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, αυτή η πρόταση επανεξετάζεται μετά τις έντονες αντιδράσεις των δημιουργών.

Η θέση του Kazuo Ishiguro

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, Kazuo Ishiguro, υπενθύμισε παλιότερη δήλωσή του: «Γιατί είναι δίκαιο -γιατί είναι λογικό- να αλλάξουμε τους πατροπαράδοτους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων μας για να επωφεληθούν εταιρείες- μαμούθ εις βάρος μεμονωμένων συγγραφέων, μουσικών, κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών»;

Ο κ. Ishiguro πρόσθεσε ότι η περιορισμένη πρόοδος έγκειται στην αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι η πρόταση “opt-out” δεν είναι εφικτή και ότι μία νέα διαβούλευση για ένα πιο δίκαιο σύστημα είναι πιθανή, αν και παραμένει να δούμε πόσο ουσιαστική θα είναι.

Η σημασία της διαφάνειας για την αγορά αδειοδότησης

Η πρόσφατη απόρριψη μίας άλλης τροπολογίας της βαρόνης Kidron, που στόχευε να καταστήσει τους προγραμματιστές AI υπόλογους στη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, εντείνει την ανάγκη για τη διαφάνεια που προβλέπει η νέα προτεινόμενη τροπολογία. Η βαρόνη Kidron δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις διαφάνειας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μίας βιώσιμης αγοράς αδειοδότησης μεταξύ δημιουργών και εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

Δέσμευση για πλήρη έκθεση και εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων

Η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη προσεκτικής ανάλυσης των απόψεων της δημόσιας διαβούλευσης. Δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει μία πλήρη έκθεση και μία εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, εξετάζοντας σφαιρικά τα ζητήματα και τις προτάσεις που έχουν τεθεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα