Μια αχτίδα ελπίδας για αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας διαφαίνεται, καθώς οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις ετοιμάζονται για συνομιλίες στην Ελβετία.
Συναντήσεις Κορυφής στην Ελβετία
Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, πρόκειται να ξεκινήσου θετικές συνομιλίες στην Ελβετία. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, ανώτατοι εμπορικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών θα συναντηθούν το Σάββατο.
Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στην Κίνα τον Ιανουάριο, ένα γεγονός που πυροδότησε μια έντονη εμπορική διαμάχη με ανταλλαγή επιπλέον δασμών, φτάνοντας ακόμη και στο 245% για ορισμένα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ.
Παρά την σκληρή ρητορική και τις εκατέρωθεν κατηγορίες περί απελπισίας, οι δύο πλευρές θα καθίσουν ομοίως και εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο.
Γιατί Τώρα;
Η πίεση για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου οδήγησε και τις δύο χώρες στο να αναζητήσουν διέξοδο. Όπως επισημαίνει ο Στίβεν Όλσον από το Ινστιτούτο ISEAS-Yusof Ishak, «καμία πλευρά δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί», αλλά οι συνομιλίες διεξάγονται τώρα επειδή «εκτίμησαν ότι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να φαίνεται ότι υποχώρησαν».
Ωστόσο, η κάθε πλευρά διεκδικεί την πρωτοβουλία. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες γίνονται «κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα απαντά στα «αιτήματα των αμερικανικών επιχειρήσεων και καταναλωτών». Αντίστοιχα, η διοίκηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «θέλουν πάρα πολύ να κάνουν δουλειές», καθώς η οικονομία τους “καταρρέει”. Ο Τραμπ υιοθέτησε τελικά πιο διπλωματικό τόνο, τονίζοντας ότι «το μόνο που έχει σημασία είναι τι θα γίνει μέσα σε εκείνο το δωμάτιο».
Η πίεση είναι αισθητή και στις δύο χώρες. Στις ΗΠΑ, η δημοτικότητα του Τραμπ επηρεάστηκε από τους φόβους για πληθωρισμό και ύφεση, με τους πολίτες να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των δασμών στην καθημερινότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τραμπ, τα παιδιά μπορεί να έχουν «δύο κούκλες αντί για τριάντα» με υψηλότερο κόστος.
Και οι δύο χώρες αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν «λίγη ανακούφιση» σε ανήσυχες αγορές, επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες, καθιστώντας τις συνομιλίες της Γενεύης αναγκαίες.
Επόμενα Βήματα: Μια Δύσκολη Διαδρομή
Παρά το θετικό κλίμα για τη διεξαγωγή συνομιλιών, η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας αναμένεται να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Οι επικείμενες συνομιλίες θα είναι κυρίως διερευνητικές, με ανταλλαγή θέσεων και, στην καλύτερη περίπτωση, καθορισμό ατζέντας για μελλοντικές συνομιλίες.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν μήνες, όπως συνέβη και κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όπου υπογράφηκε μια «πρώτη φάση» συμφωνίας στις αρχές του 2020. Αυτή η συμφωνία ανέστειλε ή μείωσε ορισμένους δασμούς, αλλά δεν έδωσε οριστικές λύσεις σε πιο σύνθετα ζητήματα όπως οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας ή το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση των δασμών. Πολλοί από αυτούς τους δασμούς παρέμειναν σε ισχύ και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν.
Μια πιθανή έκβαση, σύμφωνα με τον Όλσον, είναι μια νέα συμφωνία «πρώτης φάσης», η οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει βασικά σημεία τριβής, όπως:
- Το παράνομο εμπόριο φαιντανύλης, όπου η Ουάσινγκτον ζητά αυστηρότερη στάση από την Κίνα.
- Οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα ζητήματα απέχουν πολύ από την άμεση ατζέντα. Οι «δομικές τριβές» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν αναμένεται να επιλυθούν σύντομα. Η Γενεύη πιθανότατα θα αποφέρει μόνο «αδιάφορες δηλώσεις για “ειλικρινή διάλογο” και την πρόθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες».