Η επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως τόνισε η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου.
Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας: Επιχειρηματικότητα για Ειρήνη και Ανάπτυξη
Στο πρόσφατο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Μαΐου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), στην ομιλία της, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τη δυνατότητα της επιχειρηματικότητας να γεφυρώσει διαφορές και να δημιουργήσει κοινά οφέλη. Αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση του ΕΒΕΑ με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως η περσινή αποστολή στην Κωνσταντινούπολη και οι οργανωμένες B2B συναντήσεις, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.
Το Φόρουμ τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Τούρκος ομόλογός του, πρέσβης Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, οι οποίοι επίσης απηύθυναν χαιρετισμό, επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων.
Καινοτομία και Συνεργασία στις Νέες Τεχνολογίες
Ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας της κ. Κουνενάκη – Εφραίμογλου ήταν η αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Τόνισε την επιτυχία του “Hackathon Ελλάδας-Τουρκίας 2024-2025”, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το “Bilisim Vadisi” και τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών.
- Το Hackathon ανέδειξε τη δυνατότητα για τους νέους επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία να συνεργάζονται, να δημιουργούν κοινές εταιρείες και projects, αποδεικνύοντας ότι «οι νέοι επιχειρηματίες των δύο χωρών μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν κοινές εταιρείες και κοινά project για το κοινό καλό».
- Αυτή η επιτυχημένη δράση αποτελεί πρότυπο και επιθυμούν τη συνέχισή της.
Η αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) των δύο χωρών.
- Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση στο “BTM”, τη μεγάλη θερμοκοιτίδα του επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, αντίστοιχη με τη “ΘΕΑ” του ΕΒΕΑ.
- Συζητήθηκαν ευκαιρίες για συνεργασία, κοινές δράσεις και επενδυτικά project για τις start-ups, αναδεικνύοντας τη δυναμική του τομέα της καινοτομίας.
Όραμα για Ένα Κοινό Μέλλον
«Στο ΕΒΕΑ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας», επεσήμανε η κ. Κουνενάκη – Εφραίμογλου, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό στόχο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της οικονομίας.
Το όραμα είναι «ένα κοινό μέλλον – ένα μέλλον όπου ελληνικές και τουρκικές εταιρείες καινοτομούν μαζί, εξάγουν μαζί, επενδύουν από κοινού σε τρίτες αγορές και δημιουργούν συνέργειες σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η έρευνα». Αυτό το όραμα βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τις κοινωνίες των δύο χωρών.
Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Enterprise Greece, τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους των δύο χωρών, και συμμετείχαν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν B2B επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, όπως ναυτιλία, μεταφορές, κατασκευές, πληροφοριακά συστήματα, τουρισμός, φαρμακοβιομηχανία και διατροφή. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε δυνατότητες συνεργασίας και επενδυτικές ευκαιρίες.