Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Δένδιας από τη Σύμη: Η χώρα δεν μπορεί να αποποιηθεί την κυριαρχία της
Στην επέτειο των 80 χρόνων από την παράδοση των γερμανικών δυνάμεων στη Σύμη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. «Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία της 8ης Μαΐου, ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σύμη για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσής της. Στις 8 Μαΐου, την ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της νίκης της δημοκρατίας εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, εδώ στο διοικητήριο της Σύμης, οι γερμανικές δυνάμεις υπέγραψαν την παράδοσή τους άνευ όρων. Υπήρξε αυτό η τελευταία πράξη του δράματος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους».
Υπογράμμισε επίσης το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα στον πόλεμο: «Η 8η Μαΐου, λοιπόν, είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, ένα σημαντικό ορόσημο για πολλές χώρες που με βαρύ τίμημα των λαών τους επιτέλεσαν το ιστορικό τους καθήκον. Λέω πάντα, ιδίως όταν απευθύνομαι σε ξένα ακροατήρια, ότι η πατρίδα μας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απώλεσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της».
Το Αιγαίο, η Ατζέντα 2030 και η «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο Αιγαίο ως χώρο συνεχούς εθνικής δοκιμασίας: «Διαχρονικά, το Αιγαίο υπήρξε χώρος δοκιμασίας της εθνικής μας ευθύνης και της εθνικής μας θέλησης. Προϊόν αυτής της εθνικής ευθύνης είναι η ατζέντα 2030, την οποία εφαρμόζουμε. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε ποτέ». Στο επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης βρίσκεται το νέο δόγμα αποτροπής, που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και τη γεωγραφία του Αιγαίου. «Κορωνίδα αυτού του νέου αποτρεπτικού σχεδιασμού είναι η “ασπίδα του Αχιλλέα”. Ένα σχέδιο που καλύπτει όλες τις σύγχρονες πιθανές απειλές, μια ολιστική προσέγγιση που φιλοδοξεί να θωρακίσει την επικράτεια και να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας μας».
Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν ανήκω σε αυτούς που αγνοούν τη γεωπολιτική και αριθμητική πραγματικότητα. Θέλω, όμως, να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής. (…) Και ουδείς, επαναλαμβάνω, ουδείς ανεξαρτήτως της ισχύος του, πρέπει να ελπίζει ότι οποτεδήποτε ή οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οποιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες διαχρονικά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί και απαιτηθεί. Ή όπως θα έλεγαν οι αγγλοσάξονες “whatever it takes”».