Η Σερβία εμπιστεύεται την ελληνική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής!
Συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής
Η Σερβική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων (ECDC), αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO. Η αξιοποίηση αυτή στοχεύει στον σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Σερβίας για τη Μικροβιακή Αντοχή (AMR). Η απόφαση βασίστηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχε το CLEO με το Πρόγραμμα GRIPP-SNF στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.
Επίσκεψη της Ομάδας CLEO στη Σερβία
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η ομάδα του CLEO, με επικεφαλής τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, επισκέφτηκε πρόσφατα τη Σερβία. Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκαν επαφές με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, συγκεκριμένα με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.
Στόχοι της Πρώτης Επίσκεψης
Ο κύριος στόχος αυτής της αρχικής επίσκεψης ήταν ο συντονισμός των επόμενων βημάτων και ο καθορισμός του πλαισίου συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Περιγράφηκαν οι διαδικασίες και τα παραδοτέα της συμβουλευτικής υπηρεσίας για την υποστήριξη σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την AMR.
- Αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στη Σερβία σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.
- Καθορίστηκαν οι επιθυμητοί στόχοι του σχεδίου δράσης.
- Εντοπίστηκαν τα διαθέσιμα εθνικά δεδομένα που θα αξιοποιηθούν.
- Περιγράφηκαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στόχων, δημιουργήθηκε μια ειδική Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν υπεύθυνοι εμπειρογνώμονες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής έχει θέσει πέντε γενικούς στρατηγικούς στόχους που καθοδηγούν τις προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο:
- Επικοινωνία, εκπαίδευση και κατάρτιση: Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της γνώσης για τους κινδύνους της μικροβιακής αντοχής.
- Επιτήρηση και έρευνα: Παρακολούθηση της εξέλιξης της αντοχής και προώθηση της έρευνας για νέες λύσεις.
- Μέτρα υγιεινής, απολύμανσης και πρόληψης λοιμώξεων: Μείωση της διάδοσης των λοιμώξεων και κατ’ επέκταση της ανάγκης για αντιβιοτικά.
- Βελτιστοποίηση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων: Ορθή συνταγογράφηση και χρήση των αντιβιοτικών.
- Επενδύσεις σε νέα φάρμακα, διαγνωστικά εργαλεία, εμβόλια και άλλες παρεμβάσεις: Ανάπτυξη νέων εργαλείων για την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων.