Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ για υποδοχή απελαθέντων μεταναστών, τονίζοντας την πάγια στάση της χώρας κατά της μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών.
Διάψευση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και με έδρα την Τρίπολη, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που circulate διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN, σχετικά με ενδεχόμενη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποδοχή μεταναστών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ. Η ΚΕΕ επανέλαβε την πάγια “άρνησή” της για οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στη Λιβύη.
Το πολιτικό τοπίο στη Λιβύη
Η Λιβύη, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού χάους και διχοτόμησης. Σήμερα, η χώρα διοικείται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα στην Τρίπολη και μία κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη, η οποία ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους γιους του.
Αντιδράσεις στις αναφορές για αποστολή μεταναστών
Αμερικανικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του τηλεοπτικού δικτύου CNN, είχαν αναφερθεί στην επικείμενη αποστολή μεταναστών που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Απαντώντας σε αυτές τις πληροφορίες, η ΚΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας «με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συντονισμός για την υποδοχή» αυτών των μεταναστών.
«Παράλληλες οντότητες» και η θέση της ΚΕΕ
Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζει ότι «παράλληλες οντότητες, που δεν υπάγονται στη νομιμότητα, θα μπορούσαν να εμπλέκονται σε συμφωνίες που δεν αντιπροσωπεύουν το λιβυκό Κράτος και δεν το δεσμεύουν δικαστικά ή πολιτικά». Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα υπογράμμισε ότι η Λιβύη «αρνείται να αποτελέσει έναν προορισμό για απελαθέντες μετανάστες, ανεξαρτήτως του όποιου προσχήματος» και ότι «κάθε συμφωνία που συνάπτεται από παράνομα μέρη δεν αντιπροσωπεύει το λιβυκό κράτος και δεν το δεσμεύει ούτε πολιτικά ούτε ηθικά». Τόνισε επίσης ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η εθνική κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμες».
Προηγούμενες αναφορές και ο ρόλος του Σαντάμ Χαφτάρ
Στις αρχές Μαΐου, το CNN είχε μεταδώσει πληροφορίες ότι «η διοίκηση Τραμπ συζήτησε με τη Λιβύη και τη Ρουάντα το ενδεχόμενο να στέλνονται προς αυτές τις δύο χώρες μετανάστες με ποινικό μητρώο, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις». Την ίδια εβδομάδα, ο στρατηγός Σαντάμ Χαφτάρ, ένας από τους γιους του στρατάρχη Χαφτάρ, βρισκόταν στην Ουάσιγκτον. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της ανατολικής κυβέρνησης δημοσίευσε δελτίο Τύπου, διαψεύδοντας «την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας σχετικά με την εγκατάσταση μεταναστών όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους, αφρικανική, ευρωπαϊκή, αμερικανική ή άλλη».