Ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό ερευνών που θεωρεί επικίνδυνες, συνδέοντάς τες με την πανδημία του κορονοϊού.
Ντόναλντ Τραμπ: Μέτρα για τον περιορισμό «επικίνδυνων» ερευνών ιολογίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα σημαντικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό ορισμένων ερευνών ιολογίας. Ο ίδιος θεωρεί αυτές τις έρευνες ως «επικίνδυνες» και υποστηρίζει ότι ευθύνονται για την πρόκληση της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την προτεραιότητά του στην βιολογική ασφάλεια, ο πρόεδρος υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα. Το διάταγμα αυτό έχει ως σκοπό την «βελτίωση της ασφάλειας της βιολογικής έρευνας». Η υπογραφή έγινε παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από διάφορους υγειονομικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.
Τερματισμός Ομοσπονδιακών Χρηματοδοτήσεων σε Έρευνες «Gain of Function»
Ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση είναι ο άμεσος τερματισμός των αμερικανικών ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε συγκεκριμένα προγράμματα έρευνας. Αυτά τα προγράμματα είναι ευρέως γνωστά με τον όρο «gain of function».
Η έννοια του «gain of function» αναφέρεται στην εσκεμμένη γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων. Στον τομέα της βιολογίας, αυτή η τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την εξέλιξη ενός ιού, να προσδιορίσουν την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί, ή ακόμη και να τον καταστήσουν τεχνητά πιο μεταδοτικό. Στόχος αυτών των ερευνών είναι συνήθως η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών ή ο σχεδιασμός αποτελεσματικότερων εμβολίων. Ωστόσο, για μία μερίδα ειδικών, η μέθοδος αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους ατυχημάτων, με τα οφέλη να θεωρούνται δυσανάλογα μικρά σε σχέση με την επικινδυνότητα.
Η Θεωρία της Κυβέρνησης Τραμπ για την Προέλευση της COVID-19
Σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης Τραμπ, οι έρευνες «gain of function» «προκάλεσαν» την πρόσφατη πανδημία της COVID-19. Η πανδημία αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, γεννήθηκε στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών. Επισημαίνεται μάλιστα ότι αυτές οι έρευνες χρηματοδοτούνταν, μεταξύ άλλων, και από την αμερικανική κυβέρνηση και διεξάγονταν στο κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν. Η πόλη της Γουχάν είναι ευρέως γνωστή ως το επίκεντρο από όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Ο Μάρτι Μάκαρι, ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο εφιάλτης πιθανόν ήταν το αποτέλεσμα κάποιων επιστημόνων που χειραγώγησαν τη μητέρα φύση μέσα σε εργαστήριο με τεχνολογία που εξήχθη από τις ΗΠΑ».
Η θεωρία της «φυγής» από εργαστήριο ως αιτία της πανδημίας, η οποία παλαιότερα θεωρούνταν συνωμοσιολογική, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ. Υποστηρίζεται πλέον από ορισμένες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες, με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεωρία αυτή απορρίπτεται γενικά από την επιστημονική κοινότητα.
Περιορισμοί Χρηματοδοτήσεων και Αναφορά στην Κίνα
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, γίνεται ρητή αναφορά στην Κίνα. Η χώρα αυτή περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες όπου δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους έρευνες από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, εξέφρασε την άποψή του μέσω X, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο απαλλαγμένο από διαρροές» και προσθέτοντας ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ «θα αποτρέψει να συμβούν στο μέλλον θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρωπότητα».
Νέα Στρατηγική και Περιορισμοί
Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ καλεί επίσης για την εκπόνηση μιας στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή θα αφορά την «αντίδραση», τον «περιορισμό» και την «επιτήρηση» αυτού του είδους της έρευνας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, προβλέπει τον τερματισμό των χρηματοδοτήσεων σε χώρες όπου δεν κρίνεται ότι υπάρχει επαρκής επίβλεψη και έλεγχος των εργαστηρίων.
Αυτό το διάταγμα εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για μια ριζική αλλαγή στην επιστημονική και υγειονομική πολιτική των ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πελώριες περικοπές στους προϋπολογισμούς για την έρευνα και μαζικές απολύσεις ερευνητών σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η νέα κατεύθυνση φαίνεται να δίνει έμφαση στην αυστηρότερη ρύθμιση και επίβλεψη, ιδιαίτερα σε τομείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.