Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο του Τραμπ για το διαβόητο Αλκατράζ;

Σκέφτεστε ποτέ το θρυλικό Αλκατράζ; Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την επιστροφή του «βράχου»!

Η Επιστροφή του «Βράχου»: Η Πρόταση Τραμπ για το Αλκατράζ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφερε ξανά στην επιφάνεια την ιδέα της επαναλειτουργίας και επέκτασης του Αλκατράζ. Αυτό το ιστορικό νησί-φυλακή, στα κρύα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αποτέλεσε κάποτε σύμβολο αυστηρής κολαστήριας.

Σήμερα, το Αλκατράζ είναι ένα ιστορικό ορόσημο που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, έχοντας πάψει να λειτουργεί ως φυλακή για δεκαετίες.

Ο Τραμπ πιστεύει πως το Αλκατράζ θα μπορούσε να φιλοξενήσει επικίνδυνους κρατούμενους και να λειτουργήσει ως σύμβολο νόμου και τάξης στην Αμερική. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας την ανακαίνιση των ερειπωμένων εγκαταστάσεων «καθόλου ρεαλιστική».

Τι είναι το Αλκατράζ και η Ιστορία του

Το Αλκατράζ βρίσκεται σε ένα νησί, περίπου 2 χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο. Αρχικά χτίστηκε ως οχυρό ναυτικής άμυνας, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα μετατράπηκε σε στρατιωτική φυλακή.

Το 1934, έγινε επίσημα ομοσπονδιακή φυλακή, το Alcatraz Federal Penitentiary, φιλοξενώντας διαβόητους εγκληματίες όπως ο Αλ Καπόνε (Al Capone), ο Μίκι Κοέν (Mickey Cohen) και ο Τζορτζ «Machine Gun» Κέλι (George «Machine Gun» Kelly).

Ήταν μια από τις πιο φημισμένες φυλακές στις ΗΠΑ, θεωρούμενη αδύνατο να δραπετεύσει κανείς λόγω των ισχυρών ρευμάτων και των χαμηλών θερμοκρασιών στον κόλπο.

Η φήμη της ενισχύθηκε από την ταινία «Απόδραση από το Αλκατράζ» του 1979, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ (Clint Eastwood).

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Οι Προκλήσεις της Επαναλειτουργίας

Ο Hurwitz ανέδειξε πολλά προβλήματα, όπως τα κτίρια που «κυριολεκτικά καταρρέουν» και τα κελιά όπου «ένας άνθρωπος ύψους 1,80 μ. δεν μπορεί να σταθεί όρθιος».

«Δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση της ασφαλείας. Καμία κάμερα. Ούτε περίφραξη», πρόσθεσε.

«Δύο λέξεις: νερό και λύματα», σχολίασε η Jolene Babyak, ιστορικός και συγγραφέας, που έζησε στο Αλκατράζ ως παιδί. «Στην εποχή της λειτουργίας του, όλα τα λύματα από 500+ άτομα απλώς πετάγονταν στον κόλπο. Σήμερα πρέπει να μεταφερθούν με σκάφος. Δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά τροφοδοτεί τη φαντασία».

Όταν η εγκατάσταση έκλεισε το 1963, το κόστος λειτουργίας του Αλκατράζ ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από άλλες ομοσπονδιακές φυλακές.

«Ήταν απίστευτα δαπανηρό να κρατάς έναν κατάδικο εκεί», είπε ο John Martini, ιστορικός και πρώην δασοφύλακας στην Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου στο Αλκατράζ. «Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Αλλά ο χώρος έχει φθαρεί τρομερά».

«Θα χρειαστεί νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση, αποχέτευση. Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί». Ο Martini κατέληξε: «Τα σχόλια του Τραμπ είναι απλώς άλλη μια ανατροπή στην παράξενη ιστορία του Αλκατράζ».

δειτε ακομα

δειτε ακομα