Η Κρήτη σείεται: «Δυσοίωνη κατάσταση» στο Μαγαρικάρι με ρωγμές από το ’60, προειδοποιεί ο Λέκκας

Ρωγμές και κατολισθητικά φαινόμενα σε περιοχές της Κρήτης φέρνουν στο φως ένα δύσκολο γεωλογικό πρόβλημα.

Ευθύμιος Λέκκας: Αυτοψία σε Μαγαρικάρι και Βούτες για τις ρηγματώσεις

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται στην Κρήτη πραγματοποιώντας αυτοψίες σε περιοχές του δήμου Φαιστού και του Ηρακλείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά γεωλογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, επισκέπτεται το Μαγαρικάρι Φαιστού και τις Βούτες Ηρακλείου, όπου παρατηρούνται εκτεταμένες ρηγματώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη», τονίζοντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης. «Έχουμε προσεγγίσει όλα τα προβλήματα και τα θέματα που υπάρχουν. Είναι όντως μια δύσκολη κατάσταση απ’ ότι είδα στις προηγούμενες εκθέσεις και μελέτες που έχουν γίνει. Θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να παρέμβουμε ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στο χωριό και να μπορέσει να είναι ένας βιώσιμος οικισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαγαρικάρι Φαιστού: Ένα χρονίζον πρόβλημα κατολισθήσεων

Στο Μαγαρικάρι, οι ρωγμές στα κτίρια και το έδαφος αποτελούν ένα χρόνιο φαινόμενο, με τις μαρτυρίες των κατοίκων να τις εντοπίζουν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Παρά κάποιες αραιές προσπάθειες αποκατάστασης, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Το βασικό ζήτημα έγκειται στη γεωλογική σύσταση του εδάφους. Το πρώτο γεωλογικό στρώμα κάτω από την επιφάνεια αποτελείται από μάργες του Ηρακλείου, ένα σαθρό υλικό. Ακριβώς κάτω από αυτό βρίσκεται ένα αργιλώδες στρώμα, το οποίο είναι αδιαπέραστο στο νερό.

Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα αποστράγγισης. Τα όμβρια νερά διαποτίζουν και διογκώνουν το ανώτερο μαργαϊκό στρώμα, αλλά αδυνατούν να περάσουν το αργιλώδες εμπόδιο. Ως αποτέλεσμα, το νερό αναγκάζεται να βρει διέξοδο προς την επιφάνεια, προκαλώντας διασπάσεις σε κτίρια, ζημιές σε δρόμους και αναγκάζοντας κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, με τους κατοίκους να επωμίζονται τα έξοδα αποκατάστασης, οδηγώντας πολλούς στην αποχώρηση από το χωριό.

Το ημιτελές αποστραγγιστικό έργο του 1985

Πριν από 40 χρόνια, το 1985, ξεκίνησε ένα αποστραγγιστικό έργο στο Μαγαρικάρι, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να επιλύσει το πρόβλημα των κατολισθήσεων. Ωστόσο, ένα εργατικό δυστύχημα οδήγησε στην αναστολή των εργασιών. Παραμένουν μόλις 400 μέτρα για την ολοκλήρωση του έργου, αναγκαία για τη σταθεροποίηση του οικισμού, ο οποίος συνεχώς μετακινείται.

Η εξήγηση του Ευθύμιου Λέκκα για τις γεωλογικές μετακινήσεις

Ο κ. Λέκκας εξηγεί τη φύση της μετακίνησης του εδάφους: «Η μετακίνηση στο χωριό γίνεται σε ένα βάθος της τάξεως των 10 με 11 – 12 μέτρων. Είναι χαλαροί σχηματισμοί και πλευρικά κορήματα πάνω και στη συνέχεια, είναι ένα αδιαπέραστο πέτρωμα το οποίο δεν μπορεί να το περάσει το νερό, με αποτέλεσμα αυτή η επιφάνεια, δηλαδή στα 10 – 11 μέτρα, να μετακινείται με γρήγορους ρυθμούς.»

Αυτή η μετακίνηση, με διαφοροποιήσεις στην ένταση σε διάφορα σημεία του χωριού, επηρεάζει άμεσα τις κατασκευές, οι οποίες έχουν θεμελιωθεί επιφανειακά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα