Η Δανία, κάποτε χώρα φιλελεύθερη με ανοιχτή στάση στους ξένους, πλέον ακολουθεί αυστηρές πολιτικές για τους μετανάστες.
Η Δανία, κάποτε γνωστή για τη φιλελεύθερη πολιτική της και την ανοιχτή αγκαλιά στους ξένους, έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά αλλαγών στην πολιτική της έχουν καταστήσει τη χώρα λιγότερο ελκυστική για μετανάστες και πρόσφυγες, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Infomigrants, που εξειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης.
Από το 2019, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μετακινήσει το πολιτικό σκηνικό της Δανίας προς μια πιο δεξιά προσέγγιση. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.
Η Μέτε Φρεντέρικσεν και η αδιάλλακτη πολιτική της, ιδιαίτερα ο στόχος του «μηδενικού ασύλου» – να μειωθούν οι αιτήσεις ασύλου στο μηδέν – παραμένει δημοφιλής. Φαίνεται πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός με τους τρέχοντες ρυθμούς.
Α stricter reality for migrants and refugees in Denmark
Οι αρχικές αλλαγές, από το 2019, αφορούσαν αυστηρούς κανόνες για την οικογενειακή επανένωση, ενισχυμένες απελάσεις και μειωμένα κοινωνικά επιδόματα για αιτούντες άσυλο. Αυτές ήταν παρόμοιες με πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Συνοριοφύλακες με δικαίωμα κατάσχεσης αντικειμένων
Πολλές μετέπειτα μεταρρυθμίσεις θεωρούνται πρωτοφανείς. χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δικαίωμα των συνοριοφυλάκων να κατάσχουν προσωπικά αντικείμενα αξίας από παράτυπους μετανάστες. Αυτό γίνεται για την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και διαμονή.
Η Δανία έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Μάλιστα, για κάποιο διάστημα εξέτασε και εγκατέλειψε το βρετανικό σχέδιο μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.
Ένας ακόμα νόμος που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν ο «Νόμος για τα Γκέτο». Αυτός επιτρέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση μεταναστών από γειτονιές όπου οι μη δυτικοί ξένοι υπερβαίνουν το 30% του πληθυσμού. Πολλοί κατηγόρησαν τη Δανία για ρατσισμό και ξενοφοβία εξαιτίας αυτού του νόμου.
Ειδικό καθεστώς Δανίας στην Ε.Ε.
Η Δανία έχει ένα μοναδικό νομικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η χώρα εξασφάλισε ρήτρα εξαίρεσης (opt-out) από ορισμένες κοινές νομοθεσίες της ΕΕ. Για το μεταναστευτικό δίκαιο, αυτό σημαίνει ότι η Δανία δεν δεσμεύεται από την κοινή πολιτική ασύλου της Ένωσης. Αυτό της επιτρέπει να εφαρμόζει μέτρα που άλλα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, δεν μπορούν, καθώς θα παραβίαζαν το ενωσιακό δίκαιο.