Επιστροφή στη δράση για την κυβερνητική ανασκόπηση μετά το Πάσχα, με έμφαση σε κοινωνικά μέτρα, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.
Εβδομαδιαία Ανασκόπηση Πρωθυπουργού: Μια Συνοπτική Ματιά στην Κυβερνητική Δραστηριότητα
Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, η
εβδομαδιαία ανασκόπηση του Πρωθυπουργού
επανέρχεται δυναμικά, αναδεικνύοντας ένα πλήθος
κυβερνητικών πρωτοβουλιών και μέτρων
. Ο
παρουσιάζει με απλότητα τις εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται από την
ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
και στη διάχυσή του στην κοινωνία μέσω στοχευμένων ενισχύσεων.
Η ανασκόπηση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Περιλαμβάνονται
κοινωνικά μέτρα
, όπως η επιστροφή ενοικίου και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον, αναλύονται παρεμβάσεις για τη
μείωση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της
ασφάλειας στους σιδηροδρόμους
, τη
λειτουργία της Δικαιοσύνης
και την αναβάθμιση της
Δημόσιας Υγείας
.
Δεν απουσιάζουν οι αναφορές στην
αμυντική θωράκιση της χώρας
, τις
ψηφιακές μεταρρυθμίσεις
και τον νέο
θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό
, ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ. Τέλος, δίνεται έμφαση στην
προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο
, μια κρίσιμη περίοδο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών.
Μέσα από αυτόν τον απολογισμό, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ της προόδου της χώρας και της
ελάφρυνσης των πολιτών
, ιδιαίτερα όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η
συνέχεια και σταθερότητα
στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του Πρωθυπουργού:
«Καλημέρα σε όλες και όλους. Νομίζω πως 2 εβδομάδες χωρίς ανασκόπηση ήταν αρκετές! Επιστρέφουμε δυναμικά, λοιπόν, με πολλά σημαντικά θέματα από την κυβερνητική δραστηριότητα, η οποία φυσικά δεν ανακόπηκε λόγω Πάσχα.
Η δεύτερη σημαντική είδηση αφορά τον θεσμό του
Προσωπικού Γιατρού
. Όπως είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μέσα σε 3 μήνες ο αριθμός των Προσωπικών Γιατρών έχει αυξηθεί κατά 2.000 και πλέον έχουμε 5.500 εγγεγραμμένους στο σύστημα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά έχουμε και τον θεσμό του
Προσωπικού Παιδιάτρου
, όπου ήδη 350.000 παιδιά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες και στόχος μας είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 500.000 το επόμενο διάστημα. Θα το πετύχουμε.
Μένω στα του Υπουργείου Υγείας, αλλά αυτή τη φορά σε μια πρωτοβουλία που αφορά τη μάχη για το
brain gain
, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Με τροπολογία που θα ψηφίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, η ειδικότητα ή εξειδίκευση που έχει αποκτηθεί στις ΗΠΑ από Έλληνες γιατρούς θα αναγνωρίζεται αυτόματα στη χώρα μας, με την υποβολή απλής αίτησης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την προσκόμιση της σχετικής πιστοποίησης. Στην τηλε-συνάντηση που είχα προ ημερών με ομογενείς μας γιατρούς στις ΗΠΑ, διαπίστωσα ότι το μέτρο αυτό τους χαροποίησε. Θυμίζω, με την ευκαιρία, ότι όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν έχουν και σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια.
Απλούστευση Πιστοποιητικών για τους Πολίτες
Ανασκόπηση χωρίς κάτι ψηφιακό, δεν γίνεται! Έχουμε λοιπόν μια ακόμα ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών:
καταργούνται δύο από τα πιο «δημοφιλή» πιστοποιητικά στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο
, το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Στο εξής, όταν αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται σε κάποια υπηρεσία, δεν θα σας ζητούν να τις προσκομίζετε εσείς, αλλά θα αντλούνται κατευθείαν από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Ακόμα λιγότερη, λοιπόν,
γραφειοκρατία στο Δημόσιο
. Και συνεχίζουμε.
Πάμε τώρα στον
δικαστικό χάρτη
για να σας παρουσιάσω κάποια δεδομένα από τους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του. Έχει καταγραφεί αύξηση στη διαχείριση εισερχόμενων υποθέσεων στα Πρωτοδικεία, από 68% σε 82%. Συγκεκριμένα, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας που διαχειρίζεται περίπου το 1/3 του συνόλου των υποθέσεων και πλέον διασπάστηκε σε ποινικό και πολιτικό τμήμα, η αύξηση συνολικά έφτασε στο 24%. Στο ποινικό του τμήμα μάλιστα, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που εισήχθησαν απευθείας στο ακροατήριο κατά 47%! Στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων, ορίζεται πλέον δικάσιμος στις 2 ημέρες από 15 ημέρες που ήταν ο κανόνας! Ανάλογη είναι η βελτίωση και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, όπου ο μέσος όρος προσδιορισμού για κάθε διαδικασία δεν υπερβαίνει πλέον τους 6 μήνες, ενώ για την έκδοση οριστικής απόφασης, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται περισσότερο από 1 έτος. Και όλα αυτά στους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του δικαστικού χάρτη!»
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Ένα Νέο Σημαντικό Βήμα
Περνάω σε έναν άλλο χάρτη, που διευρύνει και ενισχύει το διπλωματικό αποτύπωμα της πατρίδας μας. Μιλάω για τον
Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα, θέτοντας τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου μας και εκπληρώνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή υποχρέωση που προβλέπει σχετική Οδηγία. Πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Η υλοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά.
Κλείνοντας, να θυμίσω ότι ξεκίνησε η
αντιπυρική περίοδος για το 2025
. Η επιστημονική έρευνα δείχνει πως κάθε χρόνο τα κλιματικά δεδομένα είναι όλο και χειρότερα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Φέτος, η πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών και εθελοντών, αλλά και περισσότερα εναέρια μέσα και μέσα επιτήρησης από ποτέ. Σε αυτή την ασύμμετρη μάχη με την
κλιματική κρίση
, όμως, είναι απαραίτητη και η συνδρομή του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πέρυσι, 800.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, δόθηκε μια παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τους καθαρισμούς. Γι’ αυτό απευθύνω και από εδώ έκκληση στους συμπολίτες μας να κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν είναι ζήτημα επιβολής προστίμων ή κατασταλτικών μέτρων, είναι ζήτημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας και της ζωής όλων μας.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι και αυτή η ανασκόπηση ήταν πιο σύντομη. Το είπαμε, το κάναμε, που λέμε! Τα λέμε την επόμενη Κυριακή, καλή σας ημέρα!».