Σαν σήμερα, 4 Μαΐου 2001, ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο, η επίσκεψη του Πάπα.
4 Μαΐου 2001: Μια Ιστορική Επίσκεψη στην Ελλάδα
Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου 2001, γράφτηκε ιστορία στην Ελλάδα. Ο τότε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, επισκέφθηκε τη χώρα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ποντίφικα από το Σχίσμα του 1054, ένα γεγονός που δίχασε τις Εκκλησίες για σχεδόν μια χιλιετία. Η επίσκεψη αυτή, παρά τον έντονο συμβολισμό της και τις εντάσεις που προκάλεσε εντός και εκτός της Εκκλησίας, αποτέλεσε ένα ορόσημο στις σχέσεις Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.
Η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αθήνα, αν και επισήμως πολιτική, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, είχε βαθιά θρησκευτική σημασία. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ονόμασε το ταξίδι του «βήματα του Αποστόλου Παύλου» και η επιλογή του να καθίσει στον λόφο της Πνύκας, δίπλα στον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έστειλε ένα ισχυρό διεθνές μήνυμα συμφιλίωσης.
Αντιδράσεις, Διαδηλώσεις και Εκκλησιαστική Αναταραχή
Η παρουσία του Πάπα στην Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αντιδράσεις. Συγκεκριμένοι κύκλοι, όπως φανατικοί μοναχοί, παλαιοημερολογίτες και διάφορες οργανώσεις, εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία, πραγματοποιώντας ακόμη και πορείες στο Σύνταγμα. Περισσότεροι από 170 ηγούμενοι είχαν στείλει επιστολές στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χαρακτηρίζοντας τον Πάπα «ανεπιθύμητο». Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αν και θεωρούνταν θετικός στην προσέγγιση, βρέθηκε σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στον θεσμικό του ρόλο και τις πιέσεις της ιεραρχίας.
Ρεπορτάζ της εποχής κατέδειξαν την προσπάθεια του Χριστόδουλου να μετριάσει την προβολή των εικόνων διαμαρτυριών και να καθησυχάσει την Εκκλησία, τονίζοντας ότι η επίσκεψη γινόταν μετά από πρόσκληση του ελληνικού κράτους και ότι ο Πάπας ερχόταν ως προσκυνητής.
Η Ιστορική Συγγνώμη για την Άλωση και η «Ανακάθαρση της Μνήμης»
Μία από τις κορυφαίες στιγμές της επίσκεψης ήταν η δημόσια συγγνώμη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ για τη συμμετοχή των Λατίνων στην Σταυροφορία του 1204 και την επακόλουθη Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τους Έλληνες, ο Πάπας χαρακτήρισε τη διαίρεση των δύο Εκκλησιών «αμάρτημα στα μάτια του Θεού» και «σκάνδαλο για τον κόσμο». Ήταν η πρώτη φορά που Ποντίφικας έκανε ρητή αναφορά στις ευθύνες της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στην Ορθοδοξία, μια κίνηση με τεράστια ιστορική και θεολογική σημασία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αν και αρχικά προσφώνησε τον Πάπα με αυστηρό τρόπο, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το εσωτερικό εκκλησιαστικό ακροατήριο, χειροκρότησε την ιστορική συγγνώμη και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ανακάθαρση της μνήμης» και υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος.
Κοινό Ανακοινωθέν: Μηνύματα Ενότητας
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ Χριστόδουλου και Πάπα. Το ανακοινωθέν περιελάμβανε έξι βασικά σημεία: την καταδίκη κάθε μορφής φανατισμού, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη, την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, την ανησυχία για την άνιση παγκοσμιοποίηση και την έκκληση για διατήρηση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης.
Ήταν μια πρωτοφανής δήλωση ενότητας, που τόνιζε την κοινή θέληση για συνεργασία. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες στάθηκαν μπροστά στο Βήμα του Αρείου Πάγου, το ίδιο σημείο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.
Σημαντικά Γεγονότα Σαν Σήμερα σε Ελλάδα και Κόσμο
- 589: Στο Τολέδο, η Γ΄ Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας καταδικάζει τον Αρειανισμό και εισάγει το filioque στο Σύμβολο της Πίστεως, προσθήκη που θα αποτελέσει βασική αιτία του Μεγάλου Σχίσματος.
- 1814: Ο Ναπολέων φτάνει στην Έλβα για την εξορία του.
- 1814: Ο Φερδινάνδος Ζ’ επαναφέρει το απόλυτο μοναρχικό καθεστώς στην Ισπανία.
-
1886: Η «Σφαγή της Χεϊμάρκετ» στο Σικάγο, ορόσημο για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, μετά την αιματηρή σύγκρουση εργαζομένων που διαδηλώνουν για το οκτάωρο με την αστυνομία.
- 1904: Ίδρυση της Rolls-Royce.
- 1905: Η οδός Αθηνάς στην Αθήνα ηλεκτροφωτίζεται.
- 1990: Η Λετονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
-
1991: Η Σουηδία κερδίζει τη Eurovision με την Κάρολα. Η Ελλάδα συμμετέχει με τη Σοφία Βόσσου και το τραγούδι «Άνοιξη», του Ανδρέα Μικρούτσικου, κατακτώντας τη 13η θέση.
- 1993: Ο χώρος της θυσίας στα Καλάβρυτα χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος.
- 1994: Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν στο Κάιρο τη Συμφωνία του Όσλο για την αυτονομία των Παλαιστινίων.
- 2001: Η ιστορική επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Ελλάδα.
- 2006: Θάνατος του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού, δημιουργού της θρυλικής Ευδοκίας.
- 2014: Έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.
- 2020: Η Ελλάδα βγαίνει από την υποχρεωτική καραντίνα για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Γεννήσεις Σαν Σήμερα
-
1910 – Στέλιος Κυριακίδης, κύπριος αθλητής, γνωστός για τη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 και την ευαισθητοποίηση για την Ελλάδα.
-
1929 – Όντρεϊ Χέπμπορν, θρυλική βρετανή ηθοποιός και πρέσβειρα της UNICEF.
-
1932 – Αντώνης Παπαδόπουλος, ιστορική μορφή της Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
-
1987 – Σεσκ Φάμπρεγας, διακεκριμένος ισπανός ποδοσφαιριστής.
-
1987 – SNIK, δημοφιλής έλληνας ράπερ.
Θάνατοι Σαν Σήμερα
-
2006 – Αλέξης Δαμιανός, κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης.
-
2024 – Άννα Παναγιωτοπούλου, αγαπητή ελληνίδα ηθοποιός.
Εορτολόγιο
Μελής, Πελαγία, Ιλάριος
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Οικογενειακής Ισότητας
Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών
Ημέρα του Πολέμου των Άστρων
Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου