Η ψιλοκυβίνη, γνωστή από τα «μαγικά μανιτάρια», δείχνει υπόσχεση στη βελτίωση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ψιλοκυβίνη: Nέα ελπίδα για τη νόσο Πάρκινσον
Η ψυχοτρόπος ουσία που απέκτησε φήμη τη δεκαετία του ’60, η ψιλοκυβίνη από τα «μαγικά μανιτάρια», επανέρχεται στο προσκήνιο της επιστημονικής έρευνας, αυτή τη φορά με σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον. Μία πρωτοποριακή μελέτη υποδηλώνει ότι η ουσία αυτή μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση τόσο στην ψυχολογική διάθεση όσο και στην κινητικότητα ασθενών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της nypost.
Στην πρώτη αυτού του είδους έρευνα, χορηγήθηκε μία εφάπαξ δόση ψιλοκυβίνης σε άτομα που πάσχουν από την εκφυλιστική αυτή διαταραχή του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: εκτός από την καλή ανοχή της ουσίας και την απουσία σοβαρών παρενεργειών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν και εμφάνισαν αισθητή μείωση στα τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως το τρέμουλο, η δυσκαμψία, αλλά και βελτίωση στην κατάθλιψη, για αρκετές εβδομάδες μετά τη χορήγηση.
Η Δρ. Έλεν Μπράντλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζει τη σημασία των ευρημάτων: «Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα διάθεσης στη νόσο Πάρκινσον συνδέονται στενά με την ταχύτερη σωματική επιδείνωση. Μάλιστα, αποτελούν ισχυρότερο δείκτη της ποιότητας ζωής των ασθενών από τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.»
Περαιτέρω ευρήματα της πρωτοποριακής μελέτης
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, κατέδειξε ότι η χορήγηση ψιλοκυβίνης έγινε καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες. Ακόμη και μετά την παρέλευση της άμεσης επίδρασης της ουσίας, οι ασθενείς εμφάνισαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε:
- Διάθεση: Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
- Μνήμη: Παρατηρήθηκε βελτίωση σε ορισμένες γνωστικές λειτουργίες.
- Κινητικότητα: Μείωση του τρέμουλου και της δυσκαμψίας, διευκολύνοντας την κίνηση.
Το Πρόγραμμα Μεταφραστικής Έρευνας Ψυχεδελικών του UCSF (TrPR) σχεδιάζει πλέον τη διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών. Στόχος είναι η περαιτέρω διερεύνηση της θεραπευτικής δυναμικής της ψιλοκυβίνης. Εάν τα αρχικά αυτά ευρήματα επιβεβαιωθούν σε ευρύτερη κλίμακα, τα «μαγικά μανιτάρια» θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον.
Ο Δρ. Τζόσουα Γούλι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του TrPR, εξηγεί τη σημασία αυτής της προοπτικής: «Η πλειονότητα των εγκεφαλικών νόσων χαρακτηρίζεται από την έλλειψη θεραπειών που αλλάζουν την πορεία της ασθένειας. Συχνά αρκούμαστε στη διαχείριση των συμπτωμάτων, χωρίς να επηρεάζουμε την εξέλιξη. Αυτό αρχίζει να αλλάζει. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι η ψιλοκυβίνη ίσως έχει την ικανότητα να βοηθήσει τον εγκέφαλο να “επισκευάσει” τον εαυτό του.»