Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, στέλνοντας μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τον Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε για πρώτη φορά την αποστολή όπλων προς την Ουκρανία. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική του Τραμπ και θεωρείται απάντηση προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας, στην οποία αναφέρθηκε με ικανοποίηση ο Τραμπ.

Το αίτημα για οπλικά συστήματα από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της ατζέντας της χώρας του, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα απέναντι στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση Τραμπ γνωστοποίησε στο αμερικανικό Κογκρέσο την πρόθεσή της να εξάγει αμυντικά προϊόντα προς την Ουκρανία μέσω άμεσων εμπορικών πωλήσεων (DCS) που εκτιμάται να ανέλθουν σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την Kyiv Post, η οποία επικαλείται πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση.

Μια ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε την είδηση στους Times, τονίζοντας τη σημασία αυτής της πρώτης κίνησης καλής θέλησης από τον Τραμπ, μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έθεσε.

Οριστικοποίηση λεπτομερειών στη συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ

Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη πρόκειται να ρυθμιστούν, αν και αυτές δεν αναμένεται να αλλάξουν την ουσία της συμφωνίας.

Αναλυτές στην Ουκρανία σημειώνουν ότι το Κίεβο κατάφερε να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις πιο απαιτητικές προτάσεις των Αμερικανών, διατηρώντας τη θέση του παρά τις μεγάλες πιέσεις.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε πρόσφατα πως η χώρα του θα διατηρήσει τον «πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της».

Επιπλέον, η Ουκρανία πέτυχε να πείσει τον Τραμπ να μην απαιτήσει την αποπληρωμή των όπλων που έχουν παρασχεθεί μέχρι τώρα από τις ΗΠΑ. Η πληρωμή θα αφορά τις μελλοντικές αποστολές, σε αντάλλαγμα κυρίως για τις σπάνιες γαίες, για τις οποίες έκλεισε η συμφωνία μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις.

Η υπογραφείσα συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι οι όροι της δεν παρεμποδίζουν την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ούτε την υπάγουν στη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Η Ουκρανία δεν δεσμεύεται να συνεργάζεται αποκλειστικά με τις ΗΠΑ σε μελλοντικά έργα και η συμφωνία εγγυάται απλώς δίκαιη πρόσβαση στις διαδικασίες υποβολής προσφορών για αμερικανικές εταιρείες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα