Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Μαΐου 2025

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει έναν κομβικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Στις 1η Μαΐου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μηνιαία Προεδρία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, με βασικούς πυλώνες το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύει το διπλωματικό της αποτύπωμα.

Μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η θαλάσσια ασφάλεια. Αυτό το κρίσιμο θέμα θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας εκδήλωσης Υψηλού Επιπέδου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

Θεματικές Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Εκτός από τη θαλάσσια ασφάλεια, οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν την ελληνική προεδρία περιλαμβάνουν:

  • Προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου: Ένα θέμα μείζονος σημασίας, δεδομένων των σύγχρονων συγκρούσεων.
  • Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: Η ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στην οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης.
  • Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις: Η προστασία των πιο ευάλωτων θυμάτων των πολέμων.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, κεντρικά θέματα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Επίσης, οι εξελίξεις σε περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Λιβύη και το Σουδάν έχουν επιλεγεί ως κύρια αντικείμενα συζήτησης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, ως ένθερμος υποστηρικτής της πολυμερούς διπλωματίας, της συλλογικής ασφάλειας και του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στόχος είναι η διατήρηση και ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, προς μία διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας βασισμένη σε κανόνες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα