Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου” – Προειδοποιήσεις στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Σε ένταση παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει το φλέγον Παλαιστινιακό ζήτημα.

Το Αδιέξοδο στις Διαπραγματεύσεις και οι Ανθρωπιστικές Συνέπειες

Οι προσπάθειες για επαναφορά της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένουν σε αδιέξοδο, με δραματικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 51.000, αναδεικνύοντας το μέγεθος της τραγωδίας. Ο εκτοπισμός πληθυσμών και η περιορισμένη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων εξαντλούνται, δημιουργούν μια κατάσταση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ίσως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου.

Η Προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας, τονίζοντας τον κίνδυνο οριστικής κατάρρευσης της προοπτικής ειρήνης. Αναφέρθηκε σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους Παλαιστινίων και έχουν επιδεινώσει την ήδη καταστροφική κατάσταση. Υπογράμμισε ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και απηύθυνε έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση. Ο κ. Γκουτέρες τόνισε την νομική υποχρέωση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, πριν χαθεί κάθε ελπίδα.

Η Στάση του Ισραήλ

Το Ισραήλ καλωσόρισε τη συζήτηση, τονίζοντας το μεταβατικό στάδιο της περιοχής και την συνύπαρξη ελπίδας και απειλής. Κατήγγειλε την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση και προειδοποίησε εναντίον των ενεργειών του Ιράν μέσω πληρεξουσίων. Αναφορικά με τη Γάζα, το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο πόλεμος του επιβλήθηκε από τη Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, κατηγορώντας την οργάνωση για βασανισμούς ομήρων και κατάχρηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την παροχή βοήθειας κατά την εκεχειρία, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς των αφοπλισμό και αποχώρηση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Γαλλική Προσέγγιση

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «κορυφαίο γεγονός» της Γαλλικής Προεδρίας και τόνισε τις επιπτώσεις των «αντισημιτικών σφαγών της 7ης Οκτωβρίου» στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στη Γάζα και να τερματιστεί η ταλαιπωρία των αμάχων. Ζήτησε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» και «ανεπιφύλακτη και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». Εξέφρασε την στήριξη της Γαλλίας στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στην περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη ο Λίβανος να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία του.

Η Θέση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη για νέα προσέγγιση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης, κατηγορώντας την Χαμάς ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τον πόλεμο και την αιματοχυσία. Υποστήριξαν ότι η Χαμάς παρεμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και αρνείται να απελευθερώσει ομήρους. Κάλεσαν το Συμβούλιο να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της υπονομεύει την ασφάλεια τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων. Επανέλαβαν τη δική τους δέσμευση για την επιστροφή των ομήρων και αναγνώρισαν τις προσπάθειες του Ισραήλ για την αποφυγή θυμάτων αμάχων. Καταδίκασαν τη χρήση μη στρατιωτικών υποδομών από τη Χαμάς και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν. Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι «το μέλλον πρέπει να ξεκινήσει από μια Γάζα χωρίς τη Χαμάς», η οποία πρέπει να αφοπλιστεί και να απομακρυνθεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα