Μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική: Ο Σάντσεθ αρνείται σύνδεση με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας, οι Ισπανοί εξοπλίστηκαν με κεριά και γκαζάκια

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την ενεργειακή πολιτική μετά το χθεσινό μπλακάουτ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις.

Ο

Ισπανός πρωθυπουργός

Πέδρο Σάντσεθ απάντησε στις αιτιάσεις που συνδέουν το χθεσινό μπλακάουτ με την υποτιθέμενη έλλειψη πυρηνικής ενέργειας στην

Ισπανία

, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις επικρίσεις, ιδίως από το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός τόνισε ότι με το χθεσινό μπλακάουτ, οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, όπως και άλλες πηγές ενέργειας, αποσυνδέθηκαν από το ισπανικό δίκτυο. Συνεπώς, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν μπορούσε να είναι ισχυρή εκείνη τη στιγμή.

«

Όσοι συνδέουν αυτό το περιστατικό με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας είτε ψεύδονται εν γνώσει τους, είτε δείχνουν την άγνοια τους

», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.

Το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) επιβεβαίωσε χθες ότι οι αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα λόγω του εκτεταμένου μπλακάουτ. Το CSN διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων, του κοινού ή του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναλειτουργία των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη και η επανασύνδεσή τους στο δίκτυο αναμένεται εντός της ημέρας.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε ότι μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηγική ενέργεια θα σήμαινε βραδύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ανέφερε μάλιστα ότι οι πυρηνικοί σταθμοί, αντί να αποτελούν λύση, συνιστούν πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη διατήρηση της σταθερότητας των αντιδραστήρων τους.

Μετά το μαζικό μπλακάουτ που επηρέασε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, εγέρθηκαν ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα του ισπανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένης της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές τα τελευταία χρόνια και της παράλληλης μείωσης της πυρηνικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της αύξησης της πυρηνικής ενέργειας, έγραψε στο X: «Εσείς προκαλέσατε το μπλακάουτ με τις επιζήμιες ενεργειακές πολιτικές σας».

Ο Λίον Χέρθ, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής, σε σημείωμά του, ανέφερε ότι το γεγονός ότι το σύστημα λειτουργούσε με αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια του μπλακάουτ «δεν βοήθησε».

Η Πραθίκσα Ράμντας, αναλύτρια της Rystad Energy, επεσήμανε ότι «οι έντονες διακυμάνσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το δίκτυο».

Κατά τη δεκαετία του 1980, την περίοδο κορύφωσης της χρήσης ατομικής ενέργειας στην Ισπανία, λειτουργούσαν οκτώ πυρηνικοί σταθμοί που κάλυπταν το 38% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

«Σήμερα είναι μια μέρα όπως οι άλλες», λέει η 76χρονη Χοσέφα Λουθένιο, προσθέτοντας όμως ότι η χθεσινή «ήταν φρικτή» καθώς αναγκάστηκε να ανέβει 11 ορόφους με τα πόδια. «Μόλις ανέβηκα, δεν ξανακατέβηκα ποτέ», συμπληρώνει. Σήμερα το πρωί επέστρεψε στην καθημερινότητα: πήρε το λεωφορείο για να δει μια έκθεση.

Από την «οδύσσειά» της διάρκειας τριών ωρών, η 44χρονη οικιακή βοηθός Ρόθιο Βιθέντε θυμάται κυρίως τη γενναιοδωρία ενός «κυρίου που τη δάνεισε δύο ευρώ» για να αγοράσει εισιτήριο λεωφορείου, καθώς δεν είχε μετρητά.

Σε μια καφετέρια της Μαδρίτης, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μεγάλη διακοπή ρεύματος. Η Μπιάνκα, που σερβίρει, υπογραμμίζει την ανάγκη να έχει κανείς πάντα κεριά στο σπίτι «για κάθε περίπτωση».

Στην τηλεόραση, ένα ειδησεογραφικό κανάλι δείχνει συνεχώς εικόνες από το χθεσινό χάος.

«Επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστροφή στην καθημερινότητα… Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο 52χρονος χρηματιστής Χουάν, ο οποίος δεν θέλησε να αναφέρει το επώνυμό του. Καθισμένος με συναδέλφους του για πρωινό, προτείνει «να σταματήσουμε δύο δευτερόλεπτα για να σκεφτούμε» τι συνέβη. Σκέφτεται πόσο σημαντικός είναι ο ηλεκτρισμός για την κοινωνία, «τα νοσοκομεία, τους θαλάμους ψύξης… όχι τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία».

Η 50χρονη συνάδελφός του Σουσάνα, που επίσης δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το επώνυμό της, λέει ότι πήρε το μάθημά της: «Να έχω αθλητικά… Θεέ μου, τα τακούνια…», λέει περιγράφοντας τη μιάμισης ώρας διαδρομή που έκανε με γόβες. Προσθέτει ότι πρέπει να προμηθευτεί «ένα ραδιόφωνο, κεριά, μπαταρίες και κονσέρβες με φασόλια».

Ο 32χρονος δικηγόρος Μάρκος Γκαρθία, περιμένοντας το λεωφορείο, διαπιστώνει «την απόλυτη εξάρτηση από τα τεχνολογικά συστήματα». Ωστόσο, σημειώνει ότι «ήταν ένα απόγευμα ανάπαυλας, μια παύση από την τεχνολογία, μια απροσδόκητη αποσύνδεση. Δεν θα ήταν το ίδιο αν αυτό είχε συμβεί μόνο σε μένα, αλλά αυτό συνέβη σε όλο τον κόσμο… Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα μετά την πανδημία, όλα μας φαίνονται πιο απλά».

δειτε ακομα

δειτε ακομα