Μπορεί η ενισχυτική δόση εμβολίου στο ίδιο χέρι με την πρώτη να προσφέρει ταχύτερη προστασία; Επιστημονική έρευνα από την Αυστραλία φωτίζει αυτή την πιθανότητα.
Η Σημασία της Θέσης του Εμβολιασμού
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, μελετώντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια, ανακάλυψαν κάτι ενδιαφέρον. Φαίνεται πως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στον ίδιο βραχίονα με την αρχική δόση, μπορεί να οδηγήσει σε μια ταχύτερη και πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Ο Ρόλος των Μακροφάγων Κυττάρων
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, όταν χορηγείται ένα εμβόλιο, ειδικά ανοσοκύτταρα, τα μακροφάγα, ενεργοποιούνται εντός των λεμφαδένων. Αυτά τα κύτταρα φαίνεται να καθοδηγούν την τοποθέτηση των Β-κυττάρων μνήμης, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν η αναμνηστική δόση χορηγείται στην ίδια περιοχή, αυτά τα ήδη «προετοιμασμένα» Β-κύτταρα ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά.
Ο καθηγητής Τράι Φαν, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, χαρακτήρισε αυτή την ανακάλυψη ως θεμελιώδη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα οργανώνεται για να αμυνθεί ενάντια σε παθογόνους παράγοντες.
Επικύρωση σε Ανθρώπους
Αν και η αρχική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μοντέλα ποντικιών, τα ευρήματα επικυρώθηκαν σε μια κλινική μελέτη με 30 ανθρώπους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν το εμβόλιο mRNA Covid-19 της Pfizer-BioNTech. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: είκοσι έλαβαν την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι με την πρώτη, ενώ οι υπόλοιποι δέκα στο αντίθετο.
Όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις στον ίδιο βραχίονα, εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2. Αυτή η ταχύτερη παραγωγή αντισωμάτων παρατηρήθηκε εντός της πρώτης εβδομάδας μετά τη δεύτερη δόση και προσέφερε πιο αποτελεσματική προστασία έναντι παραλλαγών όπως η Δέλτα και η Όμικρον.
Μακροπρόθεσμη Προστασία
Η Μι Λινγκ Μουνιέ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, επεσήμανε ότι παρόλο που περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων, «αυτή η πρώιμη προστασία θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας».
Αυτή η έρευνα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών εμβολιασμού στο μέλλον.