Μια νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας δίνει ετήσια παράταση σε περίπου 22.000 «αιώνιους» φοιτητές που κινδυνεύουν με διαγραφή.
Η παράταση αυτή αφορά φοιτητές που επέδειξαν ακαδημαϊκή δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τους την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αντίθετα, όσοι παρέμειναν αδρανείς θα διαγραφούν αυτόματα μετά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχουν φοιτητές εγγεγραμμένοι για δεκαετίες, όπως στο ΕΚΠΑ όπου ο παλαιότερος φοιτητής είναι εγγεγραμμένος από το 1938.
Αυστηροποίηση διαδικασιών διαγραφής
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αυστηροποίηση των διαδικασιών διαγραφής. Οι διαγραφές θα γίνονται αυτοδίκαια, χωρίς να απαιτείται απόφαση των οργάνων των ΑΕΙ, διασφαλίζοντας την ενιαία εφαρμογή του νόμου. Ενώ ικανοποιείται το αίτημα των πανεπιστημίων για μη οριζόντια διαγραφή, τους αφαιρείται η δυνατότητα θέσπισης δικών τους εξαιρέσεων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) εκφράζει την ανάγκη τα πανεπιστήμια να διατηρήσουν τον έλεγχο των διαδικασιών στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου. Μάλιστα, προτείνει τη δυνατότητα επανεγγραφής για τους διαγραφέντες, με διαδικασίες που θα καθορίζονται από τα ίδια τα Ιδρύματα.
Νέα ευκαιρία μέσω κατατακτηρίων
Ένα σχέδιο ρύθμισης από το επιτελείο του πρώην υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, προέβλεπε τη δυνατότητα συμμετοχής των διαγραφέντων σε κατατακτήριες εξετάσεις. Σε περίπτωση επιτυχίας, αυτοί θα μπορούσαν να επανεγγραφούν στο τρίτο έτος κάποιας σχολής, προσφέροντας μια εναλλακτική οδό ολοκλήρωσης των σπουδών τους.
Το τελικό πλαίσιο για τις διαγραφές και τις παρατάσεις θα διαμορφωθεί μετά τις φοιτητικές εκλογές της 14ης Μαΐου και τη Σύνοδο Πρυτάνεων στις αρχές του ίδιου μήνα. Θέματα όπως το απαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων για την παράταση και οι ειδικές εξαιρέσεις αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς.