Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ελπίζει σε συνεχή στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της σύγκρουσης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η Σημασία της Αμερικανικής Στήριξης για την Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε την ισχυρή ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία στην μάχη της ενάντια στη Ρωσία. Τόνισε επιπλέον πως αυτή η σύγκρουση δεν αφορά αποκλειστικά το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά.
Η Ιστορική Σημασία της Ευρώπης για τις ΗΠΑ
Σε δηλώσεις του στο RTL/ntv τη Δευτέρα, ο κύριος Πιστόριους υποστήριξε πως η ασφάλεια της Ευρώπης είχε ανέκαθεν «κεφαλαιώδη σημασία» για τις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή η σημασία εξακολουθεί να υφίσταται.
Αντιμετωπίζοντας το Ενδεχόμενο Μείωσης Στήριξης
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να συρρικνώσει δραστικά τη στρατιωτική και οικονομική της υποστήριξη προς το Κίεβο, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας της απερχόμενης κυβέρνησης δήλωσε κατηγορηματικά πως «
θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να το αντισταθμίσουμε αυτό, αλλά πρώτα θα κάνουμε εκστρατεία προκειμένου οι Αμερικανοί να παραμείνουν
» στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Γερμανίας στην ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης.
Δυσπιστία έναντι της Ρωσικής Κήρυξης κατάπαυσης του Πυρός
Επιπλέον, ο Μπόρις Πιστόριους αντιμετώπισε με έντονη δυσπιστία την κατάπαυση του πυρός από τις 8 έως τις 10 Μαΐου που ανήγγειλε μονομερώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να συμπέσει με την 80ή επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη εμπειρία, όπως η μη τήρηση της κατάπαυσης του Πάσχα, καθιστά τέτοιες διακηρύξεις άνευ ουσίας στα μάτια του Γερμανού αξιωματούχου. Πρόσθεσε, «
Ανακοίνωσε τώρα άλλη μια. Ας δούμε αν κρατήσει, ειδικά ως προς τις επιθέσεις εναντίον υποδομών και του πληθυσμού στις πόλεις
», εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια της ρωσικής πρωτοβουλίας.
Σύγκριση με Προηγούμενες Συμφωνίες και Εγγυήσεις
Ακόμη, ο κύριος Πιστόριους συνέκρινε την πρόταση που φέρεται να έκανε πρόσφατα η αμερικανική πλευρά στην ουκρανική για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Κατά την άποψή του, αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με de facto ουκρανική παράδοση, εγκατάλειψη του στόχου για την ένταξή της στο NATO και χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέφερε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δύο φορές στο παρελθόν, αναφερόμενος στο μνημόνιο της Βουδαπέστης (1994) και στις συμφωνίες του Μινσκ (2015), κρίνοντας πως αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές.