Ο κόσμος παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση «γενοκτονία» στη Γάζα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της.
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελία για «γενοκτονία» στη Γάζα
Η Διεθνής Αμνηστία, διαμέσου της γενικής γραμματέως της, Ανιές Καλαμάρ, εξαπολύει δριμεία κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας «γενοκτονίας» που διαπράττεται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Στα προλεγόμενα της ετήσιας έκθεσης της εξέχουσας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυρία Καλαμάρ δηλώνει:
«Από την 7η Οκτωβρίου 2023, την ημέρα κατά την οποία η Χαμάς διέπραξε φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον πολιτών του Ισραήλ και πήρε ομήρους πάνω από 250 ανθρώπους, ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του να διαπράττεται γενοκτονία. Κράτη παρακολουθούν, ως εάν να ήταν ανίσχυρα, το Ισραήλ να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες, να σφαγιάζει ολόκληρες οικογένειες, γενεές επί γενεών, να καταστρέφει κατοικίες, μέσα για την επιβίωση, νοσοκομεία και σχολικά ιδρύματα» (σελ. 9 της έκθεσης).
Επιβεβαίωση της κατηγορίας για «γενοκτονία»
Στο κεφάλαιο της έκθεσης που εστιάζει στη Μέση Ανατολή (σελ. 59 κ.ε.), η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την κατηγορία της «γενοκτονίας», την οποία είχε ήδη διατυπώσει και το 2024 και η οποία έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε ότι το Ισραήλ διέπραξε ενέργειες απαγορευμένες από τη Σύμβαση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, διαπράττοντας έτσι γενοκτονία», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένες ενέργειες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της γενοκτονίας:
- Ανθρωποκτονίες
- Πρόκληση σοβαρών βλαβών στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αμάχων
- Εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί
- Εξαναγκαστικές εξαφανίσεις
- Εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό να προκληθεί η εξάλειψη ανθρώπων
Κριτική στη διεθνή κοινότητα και αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο
Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει σφοδρά τη διεθνή κοινότητα για την αδράνειά της να λάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε να «τερματιστούν οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα». «Μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, υποστήριξαν δημόσια τις ενέργειες του Ισραήλ, υπονομεύοντας την οικουμενική αξία του διεθνούς δικαίου», τονίζεται στο κείμενο (σελ. 60).
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις ενέργειες της διεθνούς δικαιοσύνης:
- Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε προσωρινά μέτρα στην υπόθεση κατά του Ισραήλ, τα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση «αψήφησε».
- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε το 2024 εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
- Το ΔΠΔ είχε εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, το οποίο ακυρώθηκε μετά την επισημοποίηση του θανάτου του σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό τον Ιούλιο του 2024.
Η Χέμπα Μοράγεφ, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, χαρακτήρισε τη Γάζα ως «δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη και δοκιμασία για την ανθρωπιά μας», υπογραμμίζοντας το «ακραίο» επίπεδο των δεινών των Παλαιστινίων.