Σημαντική ημέρα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα έργα ανακατασκευής των σιδηροδρομικών υποδομών που επλήγησαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias».
Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τους αναδόχους των έργων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια ολοκλήρωσης των συμβάσεων είναι 15 μήνες από σήμερα.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν τέσσερις κύριες συμβάσεις («εργολαβίες»):
- Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (Σ.Σ.) Δομοκού έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα.
Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα εστιάζουν στην επιδιόρθωση της υποδομής και της επιδομής της γραμμής, στη σταθεροποίηση των πρανών, των ορυγμάτων και των επιχωμάτων, καθώς και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου απέναντι σε μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που προκάλεσαν τις πλημμύρες.
- Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας.
Αυτό το έργο αφορά στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της γραμμής από υδραυλικής άποψης. Στόχος είναι η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία της γραμμής, καθώς και η αύξηση της ανθεκτικότητάς της σε περιοχές που συχνά πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα.
- Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, σε συγκεκριμένα τμήματα: i) Έξοδος Σ.Σ. Λάρισας – Σ.Σ. Λατομείου ii) Σ.Σ. Λατομείου – Είσοδος Σ.Σ. Βόλου iii) δύο συγκεκριμένων θέσεων στον Σ.Σ. Βόλου.
Στα εν λόγω τμήματα, οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση σιδηροδρομικών και μεταλλικών γεφυρών, την ενίσχυση (θωράκιση) της σιδηροδρομικής υποδομής και επιδομής σε σημεία με αυξημένη έκθεση σε πλημμύρες, καθώς και συναφή υδραυλικά έργα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέροντας: «Έχει μεγάλη αξία η δημοσιονομική πορεία του Κράτους, ώστε να είναι έτοιμο να καλύψει τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Το λέω αυτό, διότι ενώ η κάλυψη από την Ευρώπη μπορεί να είναι μικρή, αλλά μας έδωσε το δικαίωμα – με τη διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού – να ανακατευθύνουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ποσό που βλέπετε τώρα να συμμετέχει στο 1,3 δισ. ευρώ των συμβασιών που υπογράφονται σήμερα και αύριο, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μία συμπλήρωση από το εθνικό σκέλος κατά 700 εκατ. ευρώ.
Μόλις πρόσφατα είχαμε και μία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το 2025 θα φτάσει το ρεκόρ των 14,6 δισ. ευρώ, για να ανέλθει το 2026 σε 16,9 δισ. ευρώ.
Θα ήθελα να πω ότι και σήμερα, αλλά και αύριο, δείχνουμε ότι το Κράτος μεριμνά ώστε οι φυσικές καταστροφές να καλύπτονται και κυρίως να έχουμε τη δυνατότητα στο μέλλον ό,τι και να συμβεί, να είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε τέτοια φαινόμενα, τα οποία προέρχονται από μία κλιματική κρίση που έχει ασύμμετρα αποτελέσματα και μία συχνότητα που μεταβάλλεται τελείως, χωρίς να μπορούμε καν να την προβλέψουμε».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Όπως είχαμε δεσμευτεί, εντός Απριλίου υπογράφονται οι συμβάσεις για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Θεσσαλία. Τον Σεπτέμβριο του 2023, είχαν παραδοθεί τα έργα των συμβάσεων για την τηλεδιοίκηση και το ETCS, τα οποία μετά την άνευ προηγουμένου σφοδρότητα της κακοκαιρίας, καταστράφηκαν μαζί με το σύνολο της γραμμής. Ακολούθησε προσωρινή αποκατάσταση της γραμμής, η οποία λειτουργεί ως και σήμερα, ώστε να μην διακοπούν τα δρομολόγια στον βασικό άξονα. Τα έργα προσωρινής αποκατάστασης είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Οπότε από σήμερα, οι εταιρείες με τις οποίες υπογράφουμε, ξεκινούν αμέσως τα έργα αποκατάστασης υποδομής και επιδομής στο τμήμα Δομοκού – Κραννώνα, η εγκατάσταση νέων συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, ETCS και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της γραμμής από Παλαιοφάρσαλο έως Κραννώνα, καθώς και τα έργα για την αποκατάσταση υποδομής και επιδομής στους άξονες Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάαρσαλος – Καλαμπάκα.
Η υλοποίηση τους ξεκινά χωρίς καμία καθυστέρηση, με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, για τα δεδομένα των έργων δημοσίου, με ορίζοντα υλοποίησης 15 μηνών.
Με την ολοκλήρωση αυτών των συμβάσεων και των υπόλοιπων έργων που δρομολογούμε, το δίκτυο θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί νέα σύγχρονα τρένα που θα κινούνται σε έναν πλήρως τηλεδιοικούμενο κεντρικό άξονα, Αθήνας – Θεσσαλονίκης».