Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινούν ακροάσεις τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει.
Ακροάσεις στη Χάγη για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ
Σήμερα ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το αντικείμενο είναι οι ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Αυτές οι ακροάσεις έρχονται περισσότερες από 50 ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας την είσοδο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Θέσεις χωρών και οργανισμών στον ΟΗΕ
Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών, εκπρόσωποι διαφόρων χωρών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Η διαδικασία ξεκινά σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα, με τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης. Συνολικά, 38 χώρες θα εκφράσουν την άποψή τους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση.
Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει μια απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση της Νορβηγίας. Η απόφαση αυτή ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μια γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ όσον αφορά την παρουσία και τη δραστηριότητα του ΟΗΕ, των υπηρεσιών του, καθώς και διεθνών ή τρίτων οργανισμών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί και να διευκολυνθεί η ανεμπόδιστη παράδοση έκτακτων προμηθειών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού.
Προηγούμενες αποφάσεις και η σημασία τους
Αν και οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές με την ίδια βαρύτητα όπως οι δικαστικές αποφάσεις, έχουν σημαντική επίδραση. Μπορούν να ενισχύσουν την διπλωματική πίεση που ασκείται στο Ισραήλ. Ήδη, τον Ιανουάριο του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να θεωρηθεί γενοκτονία και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, το Δικαστήριο ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του «λιμού που εγκαθίσταται» στον παλαιστινιακό θύλακα. Επιπλέον, τον Ιούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο, σε ξεχωριστή γνωμοδότηση, είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και είχε ζητήσει τον τερματισμό της όσο το δυνατόν συντομότερα.